ΚΟΣΜΟΣ

Στην «αυλή» του Ερντογάν το σκάνδαλο Qatar Gate: Ο δικηγόρος, η Εύα Καϊλή και τα 75.000 ευρώ

Nέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο Qatargate
Nέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο Qatargate
ΑΡ

Η έρευνα για το Qatargate επεκτείνεται και στην Τουρκία. Δικηγόρος προσκείμενος στον Ερντογάν φέρεται να κατέβαλλε 75.000 ευρώ σε εταιρεία με επικεφαλής τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τον σύντροφο της Eύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι

Στην Τουρκία και μάλιστα στο στενό περίγυρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως επεκτείνονται τα...πλοκάμια του σκανδάλου Qatargate που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με νέα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο. Οι Financial Times και η Corriere della Serra γράφουν ότι ένας Τούρκος δικηγόρος που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε χρήματα στον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ο Χακάν Καμούζ, όπως είναι το όνομα του, κατέβαλε από το 2019 έως το 2021 το ποσό των 75.000 ευρώ στον Τζόρτζι για «ηθικές υπηρεσίες λόμπινγκ» όσον αφορά τις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, όπως ο ίδιος υποστήριξε. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον δικηγόρο ο οποίος έχει έδρα στο Λονδίνο δόθηκαν στην εταιρεία Equality consultancy με έδρα το Μιλάνο με επικεφαλής τον Αντόνιο Παντσέρι και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι. Κατά τα δημοσιεύματα στην εταιρεία του συντρόφου της Καϊλή καταβλήθηκαν άλλα 200.000 ευρώ από τουρκική εταιρεία, το 2018, όταν, δηλαδή, ο Παντσέρι ήταν ακόμα ευρωβουλευτής.

O Χακάν Καμούζ

Οι Financial Times αποκάλυψαν τις πτυχές αυτού του νέου μυστηρίου στην έρευνα που αναστατώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και τρεις μήνες. Η εταιρεία Equality βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών από τον αναπληρωτή εισαγγελέα του Μιλάνου Fabio De Pasquale, ο οποίος ερευνά υποθέσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος , σε μια ανεξάρτητη έρευνα σε σχέση με εκείνη των Βρυξελλών που οδήγησε στη σύλληψη των Παντσέρι και Τζόρτζι, δύο από τους τρεις συνεργάτες της εταιρείας που έκλεισε το 2021.

Στο σύντομο «βίο» της η Equality, όπως αποκάλυψε η Corriere della Sera τις τελευταίες ημέρες, έλαβε περίπου 300 χιλιάδες ευρώ από την Αγγλία και Τουρκία. Η La Verità έγραψε για τις διασυνδέσεις του Τούρκου δικηγόρου με την Equality, η οποία ανέφερε και ταξίδι του ίδιου δικηγόρου στο Μιλάνο. Ο Χακάν Καμούζ δεν εξήγησε γιατί δεν στράφηκε στη ΜΚΟ Fight impunity που ιδρύθηκε το 2019 από τον Παντσέρι, αλλά προτίμησε να χτυπήσει την πόρτα του Equality με έδρα το γραφείο της λογίστριας Monica Bellini (η οποία βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό ),η οποία φέρεται να χρησίμευε ως βιτρίνα για τα μετρητά από το Κατάρ.

Στην κατάθεσή του ενώπιων των βελγικών αρχών ο σύντροφος της Εύας Καϊλή είχε αναφερθεί σε κάποιον «Χακάν» από την Αγγλία για τον οποίο είχε υποστηρίξει ότι ήταν «παλαιστίνιος». Ο ίδιος είπε ήταν επιφορτισμένος με τις επαφές ανάμεσα στον «Χακάν», τον Παντσέρι, την κόρη του Σίλβια και τη λογίστριά του, Μόνικα Μπελίνι, επειδή ήταν ο μόνος που μιλούσε αγγλικά. Ο Καμούζ, πάντως, αρνήθηκε στους Financial Times ότι γνώριζε την Μπελίνι και την Σίλβια Παντσέρι που περιγράφονται ως μέλη του «επιτελείου του»

Ο Τούρκος δικηγόρος, από την άλλη, δήλωσε ότι δύο από τις ομάδες του συνήψαν «συμβόλαια διαβούλευσης» με τον Παντσέρι μέσω του Τζόρτζι, για υποτιθέμενες «κοινοβουλευτικές υπηρεσίες» που περιελάμβαναν βοήθεια στη διοργάνωση συναντήσεων με άλλους βουλευτές, δημόσιες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και τη λήψη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες.

Υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της δραστηριότητας για την οποία πλήρωσε ήταν πολύ φτωχά. Το 2019 η Radiant trust, της οποίας ο Καμούζ είναι διαχειριστής, πλήρωσε 50 χιλιάδες ευρώ στην Equality η οποία το 2021 έλαβε επίσης 25 χιλιάδες ευρώ από την Pronesis, μια άλλη εταιρεία Camuz. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιον ανήκει η τουρκική εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία συνεισέφερε 200 χιλιάδες ευρώ στο τέλος του 2018 στον προϋπολογισμό της Equality, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ενώ ο Παντσέρι ήταν ακόμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Καμούζ δήλωσε «συγκλονισμένος» από τις αποκαλύψεις για την πραγματική φύση της Equality consultancy και είπε οτι σκέφτεται να κινηθεί νομικά. «Πιστεύαμε ότι είχαμε να κάνουμε με μια νόμιμη οντότητα που θα μας βοηθούσε να προκαλέσουμε ενδιαφέρον για συγκεκριμένες υποθέσεις» είπε ο Τούρκος δικηγόρος προσθέτοντας ότι ο Τζόρτζι ήταν εκείνος που τον πλησίασε.