ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Περίπλοκη η ανανέωση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών λέει ο Λαβρόφ

Ρωσία: Περίπλοκη η ανανέωση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών λέει ο Λαβρόφ
AP

Ρωσία: Η συμφωνία λήγει στις 18 Μαρτίου και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του στη Μόσχα ότι «Εάν το πακέτο εκπληρωθεί κατά το ήμισυ, τότε το θέμα της παράτασης γίνεται αρκετά περίπλοκο».

Περίπλοκη υπόθεση θεωρεί η Ρωσία την παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράστηκαν σήμερα ενστάσεις, καθώς ισχυρίστηκε πως οι ρήτρες στη συμφωνία που προβλέπουν εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων δεν τηρήθηκαν.

Η συμφωνία λήγει στις 18 Μαρτίου και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του στη Μόσχα ότι «Εάν το πακέτο εκπληρωθεί κατά το ήμισυ, τότε το θέμα της παράτασης γίνεται αρκετά περίπλοκο».

Ο Γενικός Γραμματές του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πάντως από το Κίεβο κάλεσε για παράταση της συμφωνίας για την οποία είπε ότι είναι «ζωτικής σημασίας».

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επίσης ζήτησε από τη Μόσχα την ανανέωση της συμφωνίας.

Η Ρωσία ωστόσο, στην οποία δόθηκε η υπόσχεση, στο πλαίσιο της συμφωνίας, να εξάγει λιπάσματα χωρίς κυρώσεις από τη Δύση, ισχυρίζεται ότι μέρος της συμφωνίας δεν τηρείται.

«Οι δυτικοί συνάδελφοί μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνουν παθητικά… ότι δεν ισχύουν κυρώσεις για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, αλλά αυτή η θέση είναι ανέντιμη», είπε ο Λαβρόφ.

«Οι κυρώσεις απαγορεύουν στα ρωσικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και λιπάσματα να ελλιμενίζονται και απαγορεύουν στα ξένα πλοία να μπαίνουν σε ρωσικά λιμάνια για να παραλάβουν φορτία», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία

Τουρκία - Τσαβούσογλου: «Εργαζόμαστε για να παραταθεί η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία»

Ρωσία: H Δύση «ενταφιάζει» τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά