ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Τα σκουπίδια «πνίγουν» την Πόλη του Φωτός - Φόβος για επέλαση...αρουραίων

Τόνοι σκουπιδιών «πνίγουν» το Παρίσι
Τόνοι σκουπιδιών «πνίγουν» το Παρίσι
ΑΡ

Φουντώνουν οι φόβοι για....επέλαση αρουραίων στο Παρίσι, καθώς η απεργία στον κλάδο της καθαριότητας βυθίζει στο χάος τη γαλλική πρωτεύουσα

Χάος επικρατεί στη γαλλική πρωτεύουσα καθώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο καθαριότητας απεργούν, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν σκουπίδια στοιβαγμένα στους δρόμους, πολιτικοί που ανταλλάσουν αλληλοκατηγορίες αλλά και μια πιθανή εισβολή από … αρουραίους!

Το σαββατοκύριακο μπορούσε κανείς να δει σακούλες σκουπιδιών να συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια του Παρισιού το Σαββατοκύριακο, ειδικά σε περιοχές με πολλά εστιατόρια, σχηματίζοντας σωρούς απορριμμάτων. Οι συλλέκτες σκουπιδιών της πόλης απεργούν από τις 6 Μαρτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας που προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η μεταρρύθμιση θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι επί του παρόντος μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα με μειωμένες αποδοχές λόγω της δυσκολίας της εργασίας τους, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής τους— από τα 57 στα 59 έτη.

Ως αποτέλεσμα, περίπου 5.600 τόνοι απορριμμάτων βρίσκονταν στους δρόμους της πρωτεύουσας τη Δευτέρα (13/3), όγδοη ημέρα της απεργίας - σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου του Παρισιού, που επικαλείται το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. «Είναι χάλια, δεν είναι όμορφο και μυρίζει», είπε η 23χρονη Ματίλντ Μπουαγιέ που ζει στο 15ο διαμέρισμα.

Αν και ανησυχεί για τους υγειονομικούς κινδύνους, λέει ότι συμμερίζεται την υπόθεση των εργαζομένων στα σκουπίδια. «Δείχνει ότι υπάρχουν μικρά χέρια παντού στο Παρίσι και ότι η δουλειά τους και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή και σύνταξη πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Αρουραίοι στο Παρίσι

Αλλά οι άνθρωποι δεν ανησυχούν μόνο για μερικές σακούλες σκουπιδιών. Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι το Παρίσι, όπως και οι περισσότερες μεγάλες πόλεις, είναι μολυσμένο από αρουραίους.

Για κάθε άτομο που ζει στο Παρίσι, υπάρχουν 1,5 έως 1,75 αρουραίοι, γεγονός που καθιστά την «Πόλη του Φωτός» μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο και ωθεί τη Γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής να εκδώσει μια προειδοποίηση τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την «απειλή» που προκαλούν οι αρουραίοι στην ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο.

Το θέμα προκάλεσε πολιτική ένταση το Σαββατοκύριακο, αφού οι δήμαρχοι πολλών διαμερισμάτων του Παρισιού υποστήριξαν ότι η απεργία απειλούσε να μετατραπεί σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και κάλεσαν τη δήμαρχο του Παρισιού, τη σοσιαλίστρια Aν Ινταλγκό, να αναλάβει δράση.

Η διαμάχη κλιμακώθηκε το βράδυ της Κυριακής, καθώς ο υπουργός Μεταφορών και επίδοξος δήμαρχος του Παρισιού, Κλεμέν Μπον κατηγόρησε το γραφείο του δημάρχου για την κατάσταση. «Έβδομη μέρα χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών. Δυσοσμία και σήψη», έγραψε στο Twitter το βράδυ της Κυριακής δίπλα σε φωτογραφίες που δείχνουν κάδους να ξεχειλίζουν με σακούλες σκουπιδιών.

«Πολλοστό παράδειγμα αδράνειας και περιφρόνησης προς τους Παριζιάνους», πρόσθεσε, κάτι που ώθησε το γραφείο της Ινταλγκό να απαντήσει. «Η σήψη είναι αυτή που χαρακτηρίζει το όραμά σας για κοινωνικό διάλογο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Aντουάν Γκιλού. «Αν ανησυχείτε πραγματικά για τους Παριζιάνους και τους Γάλλους, αποσύρετε την άδικη συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή σας, την οποία απορρίπτουν μαζικά».

Σε μια συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Oλιβιέ Βεράν κατηγόρησε επίσης την Ινταλγκό, στην οποία επέρριψε ευθύνες ότι υποστηρίζει την απεργία. «Ποιο είναι το μήνυμα που έστειλε η δήμαρχος του Παρισιού; Είναι στο χέρι της να καθαρίσει για τους Παριζιάνους», είπε ο Βεράν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, η απεργία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη (15/3), όταν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρόκειται να ψηφίσουν για τη συνέχιση της απεργίας. Αλλά θα μπορούσε να συνεχιστεί για περισσότερο, καθώς τα συνδικάτα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις απεργίες έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή της, η οποία στοχεύει στην αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64.

Η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να εγκριθεί επίσημα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μετά απο μία σειρά ψηφοφοριών που αναμένεται να κριθούν στο νήμα. Εν τω μεταξύ, οι Παριζιάνοι ετοιμάζονται για τα χειρότερα. Τα σκουπίδια «δεν είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο θέαμα, αλλά αυτός είναι και ο στόχος της απεργίας», είπε ο Γκιγιόμ Μενιέζ 28 ετών, κάτοικος του Παρισιού εδώ και χρόνια.

Δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τους αρουραίους όπως είπε επειδή είναι ήδη «αρκετά πολλοί» σε κανονικές εποχές» και «δεν πρόκειται να αρχίσουν να κάνουν συμμορίες και να επιτίθενται στους ανθρώπους». Αλλά «αν βγουν οι αρουραίοι, αυτό μπορεί να ταρακουνήσει λίγο τα πράγματα», κατέληξε.

Πηγή: Politico