ΕΘΝΙΚΑ

Η Τουρκία δοκίμασε για πρώτη φορά το δικό της στελθ μαχητικό αεροσκάφος

Η Τουρκία δοκίμασε για πρώτη φορά το δικό της στελθ μαχητικό αεροσκάφος

Σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα ανάπτυξης του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς αποτελεί η πρώτη δοκιμή τροχοδρόμησης που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Το πρωτότυπο TF-X προχώρησε σε έναυση κινητήρων και στη συνέχεια κινήθηκε ελεύθερα στον τροχόδρομο, δείχνοντας ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα της Τουρκίας, παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις, παίρνει σάρκα και οστά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαρροή των φωτογραφιών στον Τύπο αποτελεί μέρος της προεκλογικής στρατηγικής του προέδρου Ερντογάν, εντούτοις, αποτελεί εξέλιξη που οφείλει να προβληματίσει την Αθήνα.

FrZxLh0X0AEI9_Y.jpg
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαρροή των φωτογραφιών στον Τύπο αποτελεί μέρος της προεκλογικής στρατηγικής του προέδρου ΕρντογάνSavunmaSanayiST.com

Το εθνικό μαχητικό της Τουρκίας

Γνωστό ως MMU (Milli Muharip Ucak) και με την κωδική ονομασία TF-X, το πρωτότυπο μαχητικό 5ης γενιάς αναπτύσσεται από την Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (TUSAS) στην Άγκυρα. Η άτρακτος του αεροπλάνου ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε αυτή τοποθετήθηκαν δύο κινητήρες F110 129Ε της General Electric, οι οποίοι κατασκευάζονται επίσης στην Τουρκία με σχετική άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ανάγκες των F-16 Block 50. Στην ανάπτυξη και την κατασκευή του πρωτότυπου αεροσκάφους συμμετέχουν και περίπου 100 μηχανικοί της βρετανικής BAE Systems.Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το αεροσκάφος θα έχει χαρακτηριστικά «στέλθ», εσωτερικές αποθήκες οπλισμού, ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης τύπου AESA, supercruise που σημαίνει ότι θα μπορεί να πετύχει ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του ήχου χωρίς τη χρήση μετάκαυσης, εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, σύγχρονα ηλεκτρο-οπτικά και δυνατότητες σύντηξης δεδομένων. Όλα τα χαρακτηριστικά δηλαδή που έχουν τα μαχητικά 5ης γενιάς, όπως τα F-35 από τα οποία αποπέμφθηκε οριστικά η Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr