ΚΟΣΜΟΣ

Η νυχτερινή βόλτα του Πούτιν στη Μαριούπολη και η επίσκεψη στην Κριμαία

Ο Πούτιν στη Μαριούπολη
Ο Πούτιν στη Μαριούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Μαριούπολη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στο Ντόνετσκ που αποτέλεσε θέατρο αιματηρών συρράξεων στην αρχή του πολέμου.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Μαριούπολη, μια ουκρανική πόλη-λιμάνι που κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αφού μετέτρεψαν μεγάλο μέρος της σε ερείπια.

Ένα επίσημο βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει τον Πούτιν να οδηγεί ένα αυτοκίνητο στους δρόμους τη νύχτα και στη συνέχεια να επισκέπτεται μια αίθουσα συναυλιών. Το BBC δεν έχει επαληθεύσει την τοποθεσία. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν σε μια κατεχόμενη ουκρανική επικράτεια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tass αναφέρει ότι πήγε εκεί με ελικόπτερο και συναντήθηκε με ντόπιους. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε εμφανίζεται στο αυτοκίνητο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας Mαράτ Κουσνούλιν, ο οποίος του εξηγεί το έργο ανοικοδόμησης της πόλης. Ο Πούτιν φαίνεται επίσης να επισκέπτεται την Αίθουσα της Φιλαρμονικής, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τις δίκες-παρωδία υπερασπιστών του εργοστασίου σιδήρου και χάλυβα Azovstal, ενός τεράστιου βιομηχανικού συγκροτήματος όπου τα ουκρανικά στρατεύματα άντεξαν πριν τελικά παραδοθούν.

Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή εδώ και περισσότερους από 10 μήνες αφού καταστράφηκε σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές μάχες της σύρραξης Η Ουκρανία λέει ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί. Ανάλυση των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι το 90% των κτηρίων υπέστησαν ζημιές και περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν, την ώρα που ο προπολεμικός πληθυσμός ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο.

Μια ομάδα ντόπιων είπε στο BBC ότι η Ρωσία διεξάγει δαπανηρή εκστρατεία για να ανοικοδομήσει την πόλη και να κερδίσει τους ανθρώπους της. Σκοπός είναι να αφομοιωθεί η Μαριούπολη και να γίνει ρωσική.

Στις αιματηρές μάχες, η Ρωσία έπληξε ένα θέατρο της Μαριούπολης όπου εκατοντάδες άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο. Το κτήριο κατέρρευσε και τουλάχιστον 300 άνθρωποι πιστεύεται ότι πέθαναν εκεί. Η Ουκρανία και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η επίθεση ισοδυναμούσε με έγκλημα πολέμου. Είναι ένα από τα περιστατικά για τα οποία ο Πούτιν και το καθεστώς του θα μπορούσαν να θεωρηθούν νομικά υπεύθυνοι, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η επίσκεψη φάνηκε να είναι επίδειξη περιφρόνησης μετά από το ένταλμα σύλληψής του Πούτιν που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου την Παρασκευή. Κατηγορείται για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να συλληφθεί εάν πατήσει το πόδι του σε κάποιο από τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου.

Το Σάββατο ο Πούτιν πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στην Κριμαία, για να τιμήσει την ένατη επέτειο από την προσάρτηση του εδάφους από τη Ρωσία από την Ουκρανία. Επισκέφτηκε ένα νέο ρωσικό σχολείο τεχνών, μια καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά και μελλοντικά πολιτιστικά έργα, όπως το μουσείο της Νέας Ρωσίας και το μουσείο Χριστιανισμού, ανέφεραν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές του Κιέβου έχουν δεσμευτεί να απελευθερώσουν όλα τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Ο Πούτιν φέρεται επίσης να συναντήθηκε με κορυφαίους Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές στο Ροστόφ-ον-Ντον, μια ρωσική πόλη ακριβώς ανατολικά της Μαριούπολης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.