ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδι-έκπληξη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Κίεβο - Η συνάντηση με τον Ζελένσκι

Ο Φούμιο Κισίντα
Ο Φούμιο Κισίντα
Α.Ρ

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα βρίσκεται καθ' οδόν προς το Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ιαπωνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NHK έδειξε τον Kισίντα σε ένα τρένο από την Πολωνία με προορισμό το Κίεβο. Το Associated Press αναφέρει ότι το ταξίδι-έκπληξη του Kiισίντα στην Ουκρανία έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό Nαρέντρα Μόντι στο Νέο Δελχί.

Ο Kισίντα ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά τον Μάιο, είναι ο μόνος ηγέτης της G-7 που δεν έχει επισκεφθεί την Ουκρανία και δέχθηκε πίεση να το κάνει στο εσωτερικό.

Το ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε στην ανακοίνωση του ταξιδιού του, ότι ο Kισίντα θα δείξει σεβασμό στο θάρρος και την υπομονή του ουκρανικού λαού που στέκεται όρθιος για να υπερασπιστεί την πατρίδα του υπό την ηγεσία του προέδρου Zελένσκι και θα δείξει αλληλεγγύη και ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία ως επικεφαλής της Ιαπωνίας και προεδρεύων της G-7 κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Στις συνομιλίες, ο Kισίντα θα εκφράσει την «απόλυτη απόρριψή του στη μονόπλευρη αλλαγή της Ρωσίας στο status quo με την εισβολή και τη βία και θα επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», ανέφερε η δήλωση του υπουργείου.