ΚΟΣΜΟΣ

Iσημερινός: Δημοσιογράφος άνοιξε επιστολή με εκρηκτικά σε αίθουσα σύνταξης και τραυματίστηκε

Παγιδευμένες επιστολές σε δημοσιογράφους στον Ισημερινό
Παγιδευμένες επιστολές σε δημοσιογράφους στον Ισημερινό
Twitter

Δημοσιογράφοι σε όλο τον Ισημερινό έχουν γίνει στόχος εκρηκτικών μηχανισμών που εστάλησαν μέσω ταχυδρομείου.

Ο παρουσιαστής Λένιν Αρτιέντα, τραυματίστηκε όταν άνοιξε τον φάκελο στη μέση της αίθουσας σύνταξης. Είπε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός έμοιαζε με μονάδα USB, την τοποθέτησε στον υπολογιστή του και πυροδοτήθηκε.

Το τμήμα του γενικού εισαγγελέα του Ισημερινού επιβεβαίωσε ότι άνοιξε έρευνα για τρομοκρατία για τις παγιδευμένες επιστολές. Δεν κατονόμασε τα πρακτορεία ειδήσεων που στοχοποιήθηκαν. Ωστόσο, τουλάχιστον πέντε διαφορετικοί οργανισμοί σε ολόκληρο τον Ισημερινό έλαβαν τις επιστολές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ζαπάτα, είπε ότι οι συσκευές στάλθηκαν από την πόλη Κουιμσαλόμα στο Λος Ρίος. Τρεις στάλθηκαν σε μέσα ενημέρωσης στο Γκουαγιακίλ και δύο στην πρωτεύουσα, Κίτο. Ενώ ο παρουσιαστής τραυματίστηκε από τη συσκευή, άλλοι μηχανισμοί που στάλθηκαν μέσω του ταχυδρομείου δεν εξερράγησαν ή δεν ανοίχθηκαν ποτέ.

Η αστυνομία πραγματοποίησε ελεγχόμενη έκρηξη σε μία από τις συσκευές που στάλθηκαν στην τηλεόραση TC, επιβεβαίωσαν οι εισαγγελείς. Ο επικεφαλής της εγκληματολογικής επιστήμης του Ισημερινού, Xavier Chango, είπε ότι περιείχαν εκρηκτικά «στρατιωτικού τύπου».

Η κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις, περιγράφοντας την ελευθερία της έκφρασης ως «ένα δικαίωμα που πρέπει να γίνεται σεβαστό». «Οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας της έκφρασης είναι μια αποτρόπαιη ενέργεια που πρέπει να τιμωρηθεί με όλη την αυστηρότητα της δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο Ισημερινός έχει βιώσει μια αύξηση της βίας που σύμφωνα με τον πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο, είναι αποτέλεσμα ανταγωνισμού μεταξύ συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών. Η χώρα των Άνδεων, η οποία χρησιμοποιείται ως οδός λαθρεμπορίου κοκαΐνης από το γειτονικό Περού και την Κολομβία, έχει δει μια απότομη αύξηση των δολοφονιών και του εγκλήματος τους τελευταίους μήνες.

Το Γκουαγιακίλ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού, όπου στάλθηκαν τρία από τα εκρηκτικά, έχει βιώσει δραματικά επίπεδα βίας, συμπεριλαμβανομένων αποκεφαλισμένων σορών που κρέμονται από πεζογέφυρες και θανατηφόρων ταραχών στις φυλακές μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.