ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο που κατασκευάζει κινητήρες για πυρηνικό πύραυλο

Ρωσία: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο που κατασκευάζει κινητήρες για πυρηνικό πύραυλο
Telegram

Ρωσία: Εκατοντάδες εργαζόμενοι χρειάστηκε να εκκενώσουν το κτίριο, ενώ στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού για τουλάχιστον επτά άτομα

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στη Ρωσία, σε εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων για τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Topol-M, με δυνατότητα να φέρει πυρηνικές κεφαλές, με εκατοντάδες εργαζόμενους να απομακρύνονται.

Όπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail, η φωτιά είναι η τελευταία σε μια σειρά «μυστηριωδών» πυρκαγιών, χωρίς αιτία, που έχουν πλήξει ρωσικές υποδομές.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το τμήμα διοίκησης του εργοστασίου μηχανοκίνητων οχημάτων Γιαροσλάβλ - γνωστό και ως Avtodizel – 274 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας και απομακρύνθηκαν περίπου 218 μέλη του προσωπικού, με τις φλόγες να περικυκλώνουν το κτίριο, με μαύρο πυκνό καπνό να σηκώνεται στον ουρανό.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού στήθηκε για τουλάχιστον επτά άτομα.

russia-telegram.jpg

Το εργοστάσιο κατασκευάζει κινητήρες για το πυρηνικό πυραυλικό σύστημα Topol-M και άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών Ural.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές επιχειρήσεις που παράγει κινητήρες ντίζελ πολλαπλών χρήσεων, συμπλέκτες, κιβώτια ταχυτήτων και ανταλλακτικά.

Η έκταση της ζημιάς και κατά πόσο θα προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία των στρατευμάτων του Πούτιν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας δεν είναι ξεκάθαρη ακόμη.

russia-telegram-2.jpg

Η Ουκρανία έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά σαμποτάζ σε ρωσικές υποδομές τους τελευταίους μήνες μέσω υποστηρικτών της, πολλές φορές σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις. Μάλιστα τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, υποστράτηγος Κίριλο Μπουντάνοβ δήλωνε στο Forbes ότι πολλές από τις ασυνήθιστες εκρήξεις και πυρκαγιές στη Ρωσία «δεν είναι τυχαίες».

Παραδέχτηκε ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από ορισμένες από τις επιθέσεις δολιοφθοράς. «Σαφώς δεν συμβαίνει τυχαία…. Θα το έθετα ως εξής: τα χρήματα κάνουν θαύματα» ανέφερε σκωπτικά.

Στη Ρωσία τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχουν ξεσπάσει χωρίς εξήγηση τουλάχιστον 100 πυρκαγιές.

Ο ρωσικός βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος RT-2PM2, γνωστότερος ως Topol-M, εντάχθηκε στο ρωσικό οπλοστάσιο το 1997. Διαθέτει ένα πυραυλοκινητήρα 3 σταδίων στερεού προωθητικού και διαθέτει εμβέλεια 11.000 χλμ. Η ταχύτητά του ανέρχεται στα 22 Mach και φέρει μια πυρηνική κεφαλή 800 kt.