ΚΟΣΜΟΣ

Tik Tok: Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας της πλατφόρμας που προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Δύση

O κος «Τικ Τοκ»
O κος «Τικ Τοκ»
Α.Ρ

Ο διευθύνων σύμβουλος τoυ Τik Tok , Σου Ζι Τσιου, κατέθεσε για πρώτη φορά στο αμερικανικό Κογκρέσο, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την Αμερική. Ποιος ειναι όμως ο «εγκέφαλος» της δημοφιλούς πλατφόρμας;

Ο διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, Σου Ζι Τσιου, έφεδρος του στρατού της Σιγκαπούρης και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs λέει ότι οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την εφαρμογή που ανήκει στην Κίνα πρέπει να διευκρινιστούν. Kατά τη διάρκεια της γρήγορης άνοδoυ του έχει εργαστεί τόσο σε δυτικές όσο και σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Αυτή η πολιτιστική αλληλεπίδραση τον βοήθησε να αποκτήσει την κορυφαία θέση σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Ο 40χρονος αντιμετώπισε ένα εχθρικό πάνελ στο Κογκρέσο καθώς προσπαθούσε να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή και το Πεκίνο δεν θα μπορεί να επηρεάσει αυτό που βλέπουν οι θεατές στο TikTok. Ώρες πριν από τη μαρτυρία, το Πεκίνο είπε ότι θα αντιταχθεί στην αναγκαστική πώληση της εφαρμογής από τους Κινέζους κατόχους του, κάτι που ζήτησε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Αυτό ενίσχυσε τις γεωπολιτικές διαστάσεις της ακρόασης, ωθώντας τον κ. Τσου στη μέση των επιδεινούμενων σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Στη συνέχεια, οι νομοθέτες της Βουλής έπληξαν τον διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok για τους δεσμούς της δημοφιλής εφαρμογής με την Κίνα. Η ακρόαση στο Κογκρέσο διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες και υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία για την πιθανή επιρροή του Πεκίνου στην εφαρμογή.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Σιγκαπούρη, στη συνέχεια σπούδασε στο Λονδίνο και στο Χάρβαρντ και πέρασε τις αρχές της καριέρας του κλείνοντας συμφωνίες για μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ασία. Στη συνέχεια έγινε γρήγορα οικονομικός διευθυντής ενός κινεζικού κολοσσού smartphone σε ηλικία 32 ετών. Διαχειρίζεται το TikTok από γραφεία στη Σιγκαπούρη, αλλά ταξιδεύει συχνά και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Συνάντησε τη σύζυγό του, μια Ταϊβανοαμερικανίδα στο Χάρβαρντ.

Αν και αφεντικό μιας από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στον κόσμο, ο Τσιου ειναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό Σε μια συνέντευξη από τα γραφεία της εταιρείας WeWork στην Ουάσιγκτον, είπε ότι θεωρεί την ακρόαση της Πέμπτης ως μια ευκαιρία να εξηγήσει τι προσπαθεί να κάνει το TikTok και να λάβει σχόλια από τα μέλη του Κογκρέσου, όχι ως τελευταία προσπάθεια να σωθεί η αμερικανική επιχείρηση του TikTok.

Μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο μεγάλα κόμματα πιέζουν για απαγόρευση της εφαρμογής βίντεο σε εθνικό επίπεδο, επικαλούμενοι απειλές για την εθνική ασφάλεια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαιτεί να αποχωρήσει το TikTok από την κινεζική μητρική της ByteDance, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση. Οι επικριτές λένε ότι η Κίνα θα μπορούσε να αναγκάσει το TikTok να παραδώσει δεδομένα Αμερικανών χρηστών ή να επηρεάσει αυτό που βλέπουν οι Αμερικανοί θεατές στην εφαρμογή. Η TikTok είπε ότι δεν έχει λάβει ποτέ τέτοιο αίτημα.

Ο Τσιού ανέλαβε την κορυφαία θέση μετά την αποχώρηση του Kέβιν Μάγιερ της Walt Disney Co., μετά από τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ συνέχισε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει την πώληση του TikTok σε επενδυτές των ΗΠΑ. Ο πατέρας του εργαζόταν στις οικοδομές και η μητέρα του στη λογιστική. Είπε ότι «γλίτωσε» από μία μέτρια ανατροφή σε ηλικία 12 ετών, όταν οι υψηλοί βαθμοί σε μια εθνική εξέταση τον έστειλαν...σε ένα ελίτ γυμνάσιο.

Η πιο δύσκολη φυσική εμπειρία της ζωής του, είπε, ήταν η πενθήμερη πορεία επιβίωσης από το στρατό στις ζούγκλες του Μπρουνέι. Έφτιαξε καλύβα, μαγείρεψε άγρια ζώα και έκανε πεζοπορία χιλιόμετρα ολόκληρα. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, έδωσε στους εκπαιδευόμενους ένα ζωντανό ορτύκι για να το σκοτώσουν με τα χέρια τους πριν το ξεφλουδίσουν και το μαγειρέψουν. Στη συνέντευξη, ο κύριος Τσου δεν ήθελε να το συζητήσει.

Μετά τον στρατό, ο Τσου φοίτησε στο University College του Λονδίνου και παρέμεινε στη βρετανική πρωτεύουσα για να εργαστεί ως τραπεζίτης στην Goldman Sachs. Μετά από πρακτική άσκηση στο Facebook και στη σχολή επιχειρήσεων της Meta Platforms Inc., εργάστηκε για την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων DST Global.

Το 2012, επισκέφτηκε το κινεζικό αντίστοιχο γκαράζ της Silicon Valley: ένα διαμέρισμα στην πανεπιστημιακή περιοχή του Πεκίνου. Τριάντα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός σεφ, στριμώχνονταν για να αναπτύξουν μια εφαρμογή που πρότεινε άρθρα ειδήσεων σε άτομα με βάση παράγοντες όπως τον χρόνο που αφιέρωναν σε προηγούμενες ιστορίες. Η εταιρεία ήταν η ByteDance Ltd., η οποία αργότερα θα συνέχιζε να δημιουργεί το TikTok.

Ο ιδρυτής του, ο νεαρός Zανγκ Γιμινγκ, κέρδισε τον Τσιου. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του επένδυσαν στην εταιρεία. «Η ιδέα είναι τόσο απλή αλλά τόσο ισχυρή: ότι θα πρέπει να κοιτάτε το περιεχόμενο όχι με βάση το ποιους γνωρίζετε, αλλά πραγματικά με βάση τη δική σας συμπεριφορά», είπε ο κ. Τσου.

Το 2021, ο Ζανγκ ζήτησε από τον Τσιου να γίνει ο οικονομικός διευθυντής της ByteDance, η οποία εκτός από το TikTok διαχειρίζεται και άλλες δημοφιλείς κινεζικές εφαρμογές. Τοο έκανε αυτό για δύο μήνες μέχρι που ο ίδιος και ο ιδρυτής αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερο να διευθύνει το TikTok.

Το TikTok αντιμετωπίζει την απαγόρευση από την Ουάσιγκτον, ενώ συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε ολόκληρη τη χώρα. Στο δικό του βίντεο TikTok την Τρίτη, απηύθυνε έκκληση απευθείας στους Αμερικανούς χρήστες, εφιστώντας την προσοχή στην πιθανή απαγόρευση. Στο βίντεο είπε ότι η εφαρμογή είχε 150 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας.