ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: Θα συλλάβει τον Πούτιν αν παραστεί στη Σύνοδο των BRICS τον Αύγουστο;

O Bλαντιμίρ Πούτιν
O Bλαντιμίρ Πούτιν
Α.Ρ

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής λαμβάνει νομικές συμβουλές για το πώς να χειριστεί ένα ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση που ο Ρώσος ηγέτης παραστεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο.

Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα κατά του Πούτιν στις 18 Μαρτίου για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με τη φερόμενη απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία και τη βίαιη μεταφορά τους στη Ρωσία. Η Νότια Αφρική έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης που ίδρυσε το δικαστήριο και είναι πιθανό να υποχρεωθεί να εκτελέσει την εντολή σύλληψης.

«Αναμένουμε μια ανανεωμένη νομική γνώμη για το θέμα», δήλωσε ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας Naledi Pandor στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Νότιας Αφρικής την Παρασκευή. «Ανησυχούμε για την κατάσταση του λαού της Ουκρανίας. Αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε είναι να είμαστε σε μια θέση όπου θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και με τις δύο χώρες για να τις πείσουμε για την ειρήνη».

Η Νότια Αφρική έχει υιοθετήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Η θέση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια από ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Η χώρα είναι απίθανο να συλλάβει έναν επισκέπτη αρχηγό κράτους, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών που αρνήθηκαν να κατονομαστούν. Η κυβέρνηση και το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο εξετάζουν όλες τις επιλογές σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την εκτέλεση του εντάλματος, ανέφεραν. Εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν ο Πούτιν θα ταξιδέψει στη Νότια Αφρική για τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ. Η Νότια Αφρική προκάλεσε διεθνή κριτική το 2015, όταν αρνήθηκε να εκτελέσει ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ για τον τότε Σουδανό πρόεδρο Oμαρ αλ Μπασίρ ενώ συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στη χώρα. Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα πρότεινε την αποχώρηση από το ΔΠΔ το 2016, αν και αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε αργότερα.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει αντιπροσωπεία Ρώσων υπουργών την επόμενη εβδομάδα για μια συνάντηση της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας των δύο εθνών.

Πηγή: Bloomberg