ΚΟΣΜΟΣ

Απολύθηκε διευθύντρια σχολείου επειδή οι μαθητές είδαν άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου

Απολύθηκε διευθύντρια σχολείου επειδή οι μαθητές είδαν άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου
AP

Της δόθηκε τελεσίγραφο επειδή στο μάθημα τέχνης οι μαθητές είδαν το γυμνό άγαλμα του Δαβίδ

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε διευθύντρια σχολείου στη Φλόριντα των ΗΠΑ, μετά από καταγγελίες γονιών ότι μαθητές εκτέθηκαν σε πορνογραφία στη διάρκεια μαθήματος τέχνης.

Όλα ξεκίνησαν όταν στο μάθημα με θέμα την Αναγέννηση έδειξαν στους μαθητές το εμβληματικό άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, ένα από τα πιο διάσημα στη σύγχρονη ιστορία.

Ένας από τους γονείς ωστόσο είχε διαφορετική άποψη, και παραπονέθηκε ότι το υλικό ήταν πορνογραφικό, ενώ άλλοι δύο ζήτησαν να είχαν ενημερωθεί προηγουμένως.

Το άγαλμα των 5,17 μέτρων απεικονίζει έναν εντελώς γυμνό Δαβίδ, τη βιβλική φιγούρα που σκοτώνει τον γίγαντα Γολιάθ.

Το μάθημα, που δόθηκε σε παιδιά 11 και 12 ετών, περιελάμβανε επίσης αναφορές στον πίνακα «Δημιουργία του Αδάμ» του Μιχαήλ Άγγελου και στη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι.

Η διευθύντρια Hope Carrasaquilla του Tallahassee Classical School είπε ότι παραιτήθηκε αφού της δόθηκε τελεσίγραφο από το σχολικό συμβούλιο να παραιτηθεί ή να απολυθεί.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η διευθύντρια, η οποία βρισκόταν στη θέση λιγότερο από ένα χρόνο, δεν γνώριζε τον λόγο που της ζητήθηκε να παραιτηθεί, αλλά πίστευε ότι είχε σχέση με τις καταγγελίες για το μάθημα.

Σε μια συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα Slate, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου, Barney Bishop III, «άδειασε» επί της ουσίας τη διευθύντρια, λέγοντας πως την προηγουμενη χρονια οι γονείς είχαν ενημερωθεί από τη διεύθυνση ότι οι μαθητές θα πήγαιναν να δουν τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου - αλλά αυτό δεν έγινε φέτος, χαρακτηρίζοντάς το «κατάφωρο λάθος».

Την Πέμπτη, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, προχώρησε στην επέκταση ενός νόμου που απαγόρευε στα δημόσια σχολεία να διδάσκουν σεξουαλική αγωγή και ταυτότητα φύλου.

Οι εκπαιδευτικοί που παραβιάζουν το νόμο αντιμετωπίζουν αναστολή ή απώλεια της άδειας διδασκαλίας τους.

Με πληροφορίες από BBC