ΚΟΣΜΟΣ

Παραλύει η Γερμανία απο τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών - Ακινητοποιημένα τρένα, αεροπλάνα

Παραλύει η Γερμανία απο τη μαζική απεργία στις μεταφορές
Παραλύει η Γερμανία απο τη μαζική απεργία στις μεταφορές
ΑΡ

Χάος στις μεταφορές στη Γερμανία απο τη «μεγα-απεργία» που προκαλεί αναστάτωση στα δρομολόγια τρένων, λεωφορείων και μετρό

Στην απεργία των μεταφορών που παραλύει σήμερα (27/3) τη Γερμανία συμμετέχουν εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, τους σιδηρόδρομους, τα λεωφορεία και τις γραμμές του μετρό. Οι πολίτες προετοιμάζονται για μεγάλη αναστάτωση, καθώς το προσωπικό των μεταφορών σε όλη τη χώρα οργανώνει μια μεγάλη απεργία για να πιέσει για αυξήσεις μισθών ενόψει της αύξησης του πληθωρισμού.

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τα λεωφορεία και τις γραμμές του μετρό σε μεγάλο μέρος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αναμένεται να λάβουν υπόψη το κάλεσμα των συνδικάτων Verdi και EVG και να λάβουν μέρος στην 24ωρη απεργία.

«Ένας εργατικός αγώνας που δεν έχει αντίκτυπο είναι άσκοπος», είπε ο επικεφαλής του Verdi, Φρανκ Βέρνεκε, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Phoenix. Αναγνώρισε ότι θα προκαλούσε πόνο σε πολλούς επιβάτες και παραθεριστές, «αλλά καλύτερα μια μέρα πίεσης με την προοπτική επίτευξης μισθολογικής συμφωνίας παρά εβδομάδες εργατικής δράσης».

Για να αποφευχθούν τα κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ διέταξε τις πολιτείες να άρουν τους περιορισμούς στις παραδόσεις φορτηγών την Κυριακή, ενώ ζήτησε από τα αεροδρόμια να επιτρέψουν τις απογειώσεις και προσγειώσεις αργά τη νύχτα «ώστε οι εγκλωβισμένοι επιβάτες να μπορέσουν να φτάσουν στους προορισμούς τους». Η Verdi εκπροσωπεί περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ενώ η EVG αντιπροσωπεύει 230.000 εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και στις εταιρείες λεωφορείων.

Το σπάνιο κοινό κάλεσμα για απεργία στη Γερμανία σηματοδοτεί την κλιμάκωση μιας ολοένα και πιο σκληρής διαμάχης για τις αμοιβές που έρχεται σε μια περίοδο έξαρσης του πληθωρισμού. Η Verdi απαιτεί αύξηση 10,5% στους μηνιαίους μισθούς, ενώ η EVG επιδιώκει αύξηση 12% για όσους εκπροσωπεί.

Οι εργοδότες, κυρίως το κράτος και οι εταιρείες του δημόσιου τομέα, έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί τα αιτήματα, προσφέροντας αντ' αυτού αύξηση 5% με δύο εφάπαξ πληρωμές 1.000 και 1.500 ευρώ, φέτος και το επόμενο έτος. Εν όψει της απεργίας της Δευτέρας, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn (DB) ανέστειλε πλήρως όλα τα τρένα μεγάλων αποστάσεων και πολλές περιφερειακές και τοπικές συνδέσεις θα σταματήσουν.

Ένας εκπρόσωπος της DB χαρακτήρισε την πανεθνική απεργία ως «αβάσιμη και αχρείαστη» και προέτρεψε τα συνδικάτα να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «αμέσως». Η εταιρεία αναμένει ότι η απεργία θα έχει «μαζικό αντίκτυπο» σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό της δίκτυο και έχει δεσμευτεί να ενημερώσει τους πελάτες της «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ολοκληρωμένα» για ακυρώσεις και καθυστερήσεις.

Η γερμανική ένωση αεροδρομίων είπε ότι η απεργία «ξεπέρασε κάθε φανταστικό και δικαιολογημένο μέτρο», ενώ εκτιμά ότι περίπου 380.000 αεροπορικοί ταξιδιώτες θα επηρεαστούν. Όπως πολλές άλλες χώρες, η Γερμανία παλεύει με υψηλό πληθωρισμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύτηκε στα ύψη το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.

Με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 8,7% τον Φεβρουάριο, οι εργοδότες κατηγόρησαν τους εκπροσώπους της εργασίας ότι συνέβαλαν στο πρόβλημα μέσω των αιτήσεών τους για αύξηση των μισθών που λένε ότι θα τροφοδοτήσουν μόνο τον πληθωρισμό. Τα συνδικάτα το αμφισβητούν και λένε ότι τα μέλη τους κλήθηκαν να επωμιστούν το βάρος του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Η «μεγα-απεργία», όπως την ονόμασαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ακολουθεί τη βιομηχανική δράση τους τελευταίους μήνες σε αρκετούς γερμανικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών υπηρεσιών, των αεροδρομίων και των τοπικών μεταφορών.

Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων για τους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα(27/3). Ωστόσο, ορισμένα συνδικάτα κατάφεραν να κερδίσουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς. Οι ταχυδρομικοί εργαζόμενοι κέρδισαν μέσες μηνιαίες αυξήσεις 11,5% νωρίτερα τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο η IG Metall, το μεγαλύτερο σωματείο της Γερμανίας, εξασφάλισε αυξήσεις συνολικού ύψους 8,5% για σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια υπαλλήλους που εκπροσωπεί.