ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στο Ισραήλ: Η δικαστική μεταρρύθμιση της οργής και ο «στριμωγμένος» Νετανιάχου

Καζάνι που βράζει το Ισραήλ με αφορμή τη δικαστική μεταρρύθμιση
Καζάνι που βράζει το Ισραήλ με αφορμή τη δικαστική μεταρρύθμιση
ΑΡ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχεται τεράστια πίεση για τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Τα συνδικάτα απειλούν με πανεθνική απεργία αν προχωρήσει τα σχέδιά του, ο πρόεδρος παρεμβαίνει για την εκτόνωση της κρίσης και ο Λευκός Οίκος εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα

Οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της χώρας έχουν προκαλέσει έκρηξη οργής από όλα σχεδόν τα μέρη της ισραηλινής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού στρατού του. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους θυμωμένοι το απόγευμα της Κυριακής για πολλοστή φορά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την απόφαση του Νετανιάχου να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος είχε ταχθεί κατά των αλλαγών

Αστυνομικοί και στρατιώτες χρησιμοποίησαν κανόνια νερού ενάντια σε διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της χώρας καλεί για άμεση γενική απεργία, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, η πιο δεξιά που έχει αναλάβει ποτέ καθήκοντα, θέλει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της επιτροπής που διορίζει δικαστές και να δώσει στο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) την εξουσία να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με βασική πλειοψηφία. Ο Νετανιάχου λέει ότι οι αλλαγές θα αφαιρέσουν τις υπερεξουσίες από τα δικαστήρια, αλλά οι επικριτές λένε ότι θα τον βοηθήσουν στη συνεχιζόμενη δίκη για διαφθορά που αντιμετωπίζει.

Τα συνδικάτα αναλαμβάνουν δράση στο κεντρικό αεροδρόμιο του Ισραήλ. Οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ έχουν ανασταλεί καθώς τα συνδικάτα διαμαρτύρονται κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου της Histadrut, Aρνον Μπαρ-Νταβίντ, κάλεσε το πρωί της Δευτέρας σε γενική απεργία -που θα ξεκινήσει από σήμερα- εάν δεν ανακληθεί η μεταρρύθμιση.

Ο Νετανιάχου καθυστέρησε μια προγραμματισμένη ομιλία σήμερα το πρωί, στην οποία αναμενόταν να μιλήσει δημόσια για τα πολυσυζητημένα σχέδιά του να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ. Μερικά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει οτι μπορεί να σταματήσει τα σχέδια λόγω διαμαρτυριών μέσα στη νύχτα, ή τουλάχιστον να προσφέρει κάποιου είδους συμβιβασμό, αλλά η πίεση από το εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού του μπορεί να το καταστήσει δύσκολο.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει πιέσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησής του για να προχωρήσει τα σχέδιά του για την αλλαγή του δικαστικού συστήματος της χώρας. Ο Ισραηλινός ακροδεξιός εταίρος του συνασπισμού Iταμάρ μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με τις προτάσεις της και δεν πρέπει να «παραδοθεί στην αναρχία» μετά τις διαδηλώσεις εν μία νυκτί. «Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος δεν πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Παρέμβαση Ισραηλινού προέδρου για εκτόνωση της κρίσης

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου να σταματήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί, μια ημέρα μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. «Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μοιράζεται τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξελίξεις στο Ισραήλ. «Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ», αναφέρει η δήλωση. Προσθέτει ότι οι θεμελιώδεις αλλαγές σε ένα δημοκρατικό σύστημα θα πρέπει «να επιδιωχθούν με την ευρύτερη δυνατή βάση λαϊκής υποστήριξης».

Ο Λευκός Οίκος προτρέπει τους Ισραηλινούς ηγέτες «να βρουν έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατό» και λέει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ασφάλεια και τη δημοκρατία του Ισραήλ «παραμένει σιδερένια».

Ο θυμός για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της ισραηλινής κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι η «αρχή του τέλους» για τον Νετανιάχου, λέει ένας πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Ούρι Ντρόμι λέει ότι υποπτεύεται πως ο Νετανιάχου θα σταματήσει τη νομοθεσία, αλλά θα αντιμετωπίσει «πολύ ευρύτερες επιπτώσεις».

Ο Ντρόμι είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι ο Νετανιάχου «πήγε πολύ μακριά» και «εξαπέλυσε ένα ηφαίστειο ενεργειών που λένε αρκετά είναι αρκετά». «Πιστεύω ότι αυτό πραγματικά σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον Νετανιάχου», προσθέτει ο Ντρόμι.