ΚΟΣΜΟΣ

Τα γυάλινα σφαιρίδια στην επιφάνεια του φεγγαριού μπορεί να χωρέσουν δισεκατομμύρια τόνους νερού

Τα γυάλινα σφαιρίδια στην επιφάνεια του φεγγαριού μπορεί να χωρέσουν δισεκατομμύρια τόνους νερού
AP Photo

Μέχρι τώρα πίστευαν πως η Σελήνη ήταν ξηρή, αλλά τώρα η θεωρία αυτή καταρρίπτεται γιατί νέα στοιχεία δείχνουν ότι έχει σημαντική ποσότητα νερού

Οι μικροσκοπικές γυάλινες σφαίρες σκορπισμένες στην επιφάνεια του φεγγαριού περιέχουν δυνητικά δισεκατομμύρια τόνους νερού που θα μπορούσαν να εξαχθούν και να χρησιμοποιηθούν από αστροναύτες σε μελλοντικές σεληνιακές αποστολές, λένε οι ερευνητές.

Είναι μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις μέχρι στιγμής για τις διαστημικές υπηρεσίες που έχουν βάλει στόχο να χτίσουν βάσεις στο φεγγάρι, καθώς σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια εξαιρετικά προσβάσιμη πηγή όχι μόνο νερού αλλά και υδρογόνου και οξυγόνου.

«Αυτή είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που έχουμε κάνει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Mahesh Anand, καθηγητής πλανητικής επιστήμης και εξερεύνησης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Με αυτό το εύρημα, οι δυνατότητες εξερεύνησης του φεγγαριού με βιώσιμο τρόπο είναι περισσότερες από ό,τι ήταν ποτέ».

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Geoscience» και η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Χου Σεν από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών επισημαίνει ότι τα γυάλινα σφαιρίδια προέκυψαν από πρόσκρουση στα σεληνιακά εδάφη και περιέχουν νερό.

Συγκεκριμένα, η ομάδα ανέλυσε 117 γυάλινες σφαίρες που συλλέχθηκαν από το κινεζικό διαστημόπλοιο Chang'e-5 τον Δεκέμβριο του 2020 και τις έφερε πίσω στη Γη. Οι σφαίρες σχηματίζονται από μικροσκοπικούς μετεωρίτες που βομβαρδίζουν την επιφάνεια της Σελήνης, η οποία στερείται προστασίας της ατμόσφαιρας.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις στη Σελήνη… made by Rolls-Royce – Oι πυρηνικοί αντιδραστήρες που θα αναπτύξει

Αν μου πεις πού έχεις Ήλιο και Σελήνη, θα σου πω πέντε σοφά πράγματα

Τι φέρνει στην Ελλάδα και στο κάθε ζώδιο η Νέα Σελήνη στον Κριό