ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν «βγαίνει στη σύνταξη» - Τα εγγόνια του, το τένις και τα ταξίδια με την Εμινέ

Viral τα σενάρια τεχνητής νοημοσύνης για το μετεκλογικό μέλλον του Ερντογάν
Viral τα σενάρια τεχνητής νοημοσύνης για το μετεκλογικό μέλλον του Ερντογάν
ΑΡ

Τα σενάρια τεχνητής νοημοσύνης για τη μετεκλογική ζωή του Ερντογάν γίνονται viral εντός και εκτός Τουρκίας, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες της 14ης Μαΐου

Η τουρκική πλατφόρμα ντοκιμαντέρ 140journos είχε μία διαφορετική ιδέα για να σχολιάσει τις πυρετώδεις εκλογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη γειτονική Τουρκία, εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 14ης Μαΐου που για πολλούς θα «σφραγίσουν» το μέλλον του Ερντογάν μετά απο δύο δεκαετίες στο τιμόνι της γείτονος.

Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της εφημερίδας Duvar, η πλατφόρμα επικοινώνησε με δύο προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης για να φανταστεί έστω και με αυτό τον τρόπο τη μετεκλογική ζωή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα δύο σενάρια για τον Τούρκο πρόεδρο, το τι θα συμβεί δηλαδή αν χάσει και αν κερδίσει τις εκλογές, έχουν γίνει viral στα social media. Η πλατφόρμα «έστησε» συνεντεύξεις με τον ισχυρό άνδρα της γείτονος χρησιμοποιώντας προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) για το τι μέλλει γενέσθαι, μετά τις κάλπες και το αποτέλεσμα...ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Το 140journos ζήτησε από το Midjourney και το Chatgpt να δημιουργήσουν συνεντεύξεις και φωτογραφίες του Ερντογάν και στις δύο εκδοχές. Στο πρώτο σενάριο, ο Ερντογάν χάνει τις εκλογές, αποσύρεται από την πολιτική και γίνεται ένας...παππούς της διπλανής πόρτας. Ο «ψηφιακός» Ερντογάν παραδέχεται μάλιστα ότι αντιμετωπίζει δυσκολία να προσαρμοστεί στη νέα ζωή, μετά απο δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Ο...παππούς Ερντογάν περνάει χρόνο με τα εγγόνια του

Στην «τεχνητή» συνέντευξη, ο Ερντογάν λέει ότι ασχολείται με τη βιολογική γεωργία, περνάει χρόνο με τα εγγόνια του, παίζει τένις και ταξιδεύει με τη σύζυγό του. Ο Ερντογάν επικρίνει επίσης τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος....εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας.

«Κύριε Ερντογάν, πώς προσαρμοστήκατε στη σύνταξη; Ήταν δύσκολο να φύγετε από την πολιτική», τον ρωτάνε οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος. Και εκείνος απαντάει: «Στην αρχή, ήταν λίγο δύσκολο να προσαρμοστώ στη συνταξιοδότηση μετά από μια πολυάσχολη πολιτική ζωή. Αλλά με τον καιρό, άδραξα την ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου, να είμαι σε επαφή με τη φύση και να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στον εαυτό μου.

«Ποια είναι η γνώμη σας για τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης; Έχετε κάποια συμβουλή για αυτήν», συνεχίζουν οι εγκέφαλοι του viral project που κάνει το γύρο του κόσμου. «Παρόλο που ο κ. Kεμάλ (Kιλιτσντάρογλου) και εγώ είχαμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις στο παρελθόν, σήμερα υπηρετεί ως πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας.

Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι έχω σοβαρές αμφιβολίες για τις ηγετικές του ικανότητες. Μακάρι να υπήρχε ένας ηγέτης που θα μπορούσε να ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας. Αλλά στην πραγματικότητα, θα ξεχαστεί στην πολιτική μας ιστορία».

Η Τουρκία μετατρέπεται σε «γαλαξιακή αυτοκρατορία»

Στο δεύτερο σενάριο που θέλει τον Ερντογάν να κερδίζει τις εκλογές, η Τουρκία μετατρέπεται σε «γαλαξιακή αυτοκρατορία». Όταν τον ρώτησαν «ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου», ο ψηφιακός «σουλτάνος» είπε: «Εργαστήκαμε ακούραστα και αποφασιστικά για να πετύχουμε αυτή τη μεγάλη επιτυχία.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας ήταν να συμβαδίσουμε με τη νέα τάξη πραγμάτων του κόσμου και του σύμπαντος και να προσαρμοζόμαστε συνεχώς παρακολουθώντας στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η μάχη με εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς ήταν επίσης μια σημαντική πρόκληση».

Το νέο σας σύνθημα είναι «ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στο διάστημα». Πώς σκοπεύετε να διατηρήσετε την τάξη στον γαλαξία; «Για να διατηρήσουμε την τάξη στον γαλαξία, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης συνεργαζόμενοι με όλες τις γαλαξιακές δυνάμεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα οικοδομήσουμε παγκόσμια ειρήνη διασφαλίζοντας την ευημερία και την ειρήνη όλων των ζωντανών όντων στο σύμπαν»

«Πώς καταφέρατε να διατηρήσετε τη λαϊκή υποστήριξη παρά το γεγονός ότι είστε στην εξουσία για...αιώνες», καταλήγει η viral συνέντευξη με τον «τεχνητό» Ερντογάν.

«Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι προφανής, έτσι δεν είναι; Χάρη στην ηγεσία και το όραμά μου, μετατρέψαμε την Τουρκία σε μια γαλαξιακή αυτοκρατορία. Πρέπει να είσαι τυφλός για να μην δεις τα επιτεύγματά μας. Δεν είναι δύσκολο να διατηρήσεις την υποστήριξη του λαού μου , γιατί όσα καταφέραμε και πού φέραμε τη χώρα είναι μπροστά στα μάτια όλων. Αυτοί που αμφισβητούν την επιτυχία μας είναι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν το μέλλον της χώρας και του σύμπαντος.

To δημοσίευμα της έκδοσης Duvar: