ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Εννέα στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις με τους αντάρτες του ELN

Κολομβία: Εννέα στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις με τους αντάρτες του ELN

Κολομβία: Οι γκεβαριστές αντάρτες του ELN και η κυβέρνηση της Κολομβίας έχουν ξεκινήσει συνομιλίες από τον περασμένο Νοέμβριο σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος σε σχεδόν έξι δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης.

Εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Κολομβία, σε επίθεση ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), ο οποίος αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

«Ενημερωθήκαμε για τον θάνατο εννέα στρατιωτών μας» στην τοποθεσία Ελ Κάρμεν, στην επαρχία Νόρτε δε Σανταντέρ, ανακοίνωσε ο στρατός, αποδίδοντας την επίθεση στον ELN.

Με ανάρτηση στο Twitter ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο καταδίκασε δριμύτατα αυτήν την επίθεση, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια αναφορά στον ELN. Οι στρατιώτες ήταν τα θύματα «εκείνων που σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την ειρήνη και τον λαό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της Νόρτε δε Σανταντέρ, μιας περιφέρειας που συνορεύει με τη Βενεζουέλα, άλλοι οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Οι γκεβαριστές αντάρτες του ELN και η κυβέρνηση της Κολομβίας έχουν ξεκινήσει συνομιλίες από τον περασμένο Νοέμβριο σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος σε σχεδόν έξι δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης. Στις 10 Μαρτίου οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που έγινε στο Μεξικό. Στο πλαίσιο των συνομιλιών η κυβέρνηση απέδωσε στον ELN το καθεστώς της «ένοπλης ανταρτικής πολιτικής οργάνωσης», ένας χαρακτηρισμός που χαιρετίστηκε από τους αντάρτες, καθώς τον θεωρούσαν αναγκαίο για να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει στην Κούβα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ