ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συνελήφθη ο ανταποκριτής της Wall Street Journal ως κατάσκοπος των Αμερικανών

Συνελήφθη ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Ρωσία
Συνελήφθη ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Ρωσία
ΑΡ

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Ρωσία, Ιβάν Γκερσκόβιτς συνελήφθη στη Ρωσία. Κατηγορείται ότι δρούσε υπέρ των ΗΠΑ

Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και ασφαλείας FSB συνέλαβε τον ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal στο Εκατερίνεμπουργκ με την κατηγορία της κατασκοπείας. Οπως αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Ιβάν Γκερσκόβιττς συνελήφθη καθώς είχε οδηγίες από τις ΗΠΑ για διενέργεια κατασκοπείας στη Ρωσία.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησε τις παράνομες δραστηριότητες του Αμερικανού πολίτη Γκέρσκοβιτς Ιβάν, γεννημένου το 1991, ανταποκριτή του γραφείου της Μόσχας της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος είναι ύποπτος για κατασκοπεία προς το συμφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης», ανέφερε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας.

O Γκέρσκοβιτς

Σύμφωνα με την FSB, ο Γκερσκόβιτς, «ενεργώντας με οδηγίες από την αμερικανική πλευρά, συνέλεξε πληροφορίες που αποτελούν κρατικό μυστικό σχετικά με τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος». «Καθώς προσπαθούσε να αποκτήσει μυστικές πληροφορίες, ένας Αμερικανός συνελήφθη στο Εκατερίνεμπουργκ», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών.

Ο 32χρονος δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.
Ο κ. Γκερσκόβοτς είναι ρεπόρτερ που καλύπτει τη Ρωσία, την Ουκρανία και την πρώην Σοβιετική Ενωση για τη WSJ. Προηγουμένως ήταν ρεπόρτερ για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τους Moscow Times, καθώς και βοηθός ειδήσεων στους New York Times. Τοπικά Μέσα ανέφεραν ότι βρισκόταν στο Αικατερινούπολη για να καλύψει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις δραστηριότητες της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner.