ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζει στάση η Γερμανία, λέει «ναι» στους φράχτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Αλλάζει στάση η Γερμανία, λέει «ναι» στους φράχτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Η Γερμανία αλλάζει στάση στο θέμα του φράχτη ως μέσο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, αποδεχόμενη για πρώτη φορά το μέτρο αυτό.

Σε συνάντηση της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ με έξι ομολόγους της από χώρες της Ε.Ε., η ίδια εξέφρασε τη θέση της να χρησιμοποιηθούν ψηλοί φράχτες για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, αρκεί να μην οδηγήσουν σε πολιτικές απομόνωσης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία αποδέχεται τους φράχτες ως μέτρο φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείεται να οδηγήσει και στη χρηματοδότησή τους, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του OPEN στο Βερολίνο Παντελής Βαλασόπουλος.

Ακόμα ένα ζήτημα, είναι το τι θα πράξει ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αν εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας στις επερχόμενες εκλογές με το προσφυγικό θέμα. Ο ίδιος αναμένεται να διεκδικήσει νέα συμφωνία με την Ε.Ε.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης το πρωί θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το μήνυμα πως η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στον ακριτικό Έβρο και το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής - επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.