ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» απο NBC: Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι έστειλε ευαίσθητα δεδομένα πίσω στο Πεκίνο

Νέες αποκαλύψεις για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι
Νέες αποκαλύψεις για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι

Νέες αποκαλύψεις απο Αμερικανούς αξιωματούχους για το «σίριαλ» με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέταξε πρόσφατα πάνω από τις ΗΠΑ. Κατάφερε να συγκεντρώσει όπως λένε πληροφορίες από διάφορες ευαίσθητες αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να το εμποδίσει 

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέταξε στις ΗΠΑ μπόρεσε να συγκεντρώσει πληροφορίες από διάφορες ευαίσθητες αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να το εμποδίσει, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης.

Η Κίνα μπόρεσε να ελέγξει το αερόστατο ώστε να καταφέρει να κάνει πολλαπλά περάσματα πάνω από ευαίσθητες τοποθεσίες των Αμερικανών και να μεταδώσει τις πληροφορίες που συνέλεξε πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, είπαν οι τρεις αξιωματούχοι. Οι πληροφορίες που συνέλεξε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή επικοινωνίες από το προσωπικό της βάσης, αντί για εικόνες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα θα μπορούσε να συγκεντρώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες της διοίκησης να μετακινηθεί γύρω από πιθανούς στόχους και να κρύψει την ικανότητα του μπαλονιού να λαμβάνει τα ηλεκτρονικά τους σήματα εμποδίζοντάς τα να εκπέμπουν.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρέπεμψε το NBC News στο Υπουργείο Άμυνας το οποίο ανέφερε πως το μπαλόνι είχε «περιορισμένη προσθετική αξία» για τη συλλογή πληροφοριών από την κινεζική κυβέρνηση. Η Κίνα από την πλευρά της έχει πει επανειλημμένα ότι το αερόστατο ήταν ένα μη επανδρωμένο πολιτικό αερόπλοιο που ξέφυγε κατά λάθος από την πορεία του και ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά, καταρρίπτοντάς το. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν πει σε ποια εταιρεία, τμήμα ή οργανισμό ανήκε το μπαλόνι, παρά τα πολλά αιτήματα για σχόλια από το NBC News.

Μετά την κατάρριψη του μπαλονιού τον Φεβρουάριο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι ήταν σε θέση να συλλέξει πληροφορίες σημάτων. Το μπαλόνι είχε έναν μηχανισμό αυτοκαταστροφής που θα μπορούσε να είχε ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως από την Κίνα, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό δεν συνέβη επειδή ο μηχανισμός δυσλειτούργησε ή επειδή η Κίνα αποφάσισε να μην τον ενεργοποιήσει.

Το μπαλόνι εισήλθε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από την Αλάσκα στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είπε ότι το παρακολουθούσε καθώς κινούνταν. Μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες, το αερόστατο πετούσε πάνω από τη Μοντάνα, συγκεκριμένα την αεροπορική βάση Malmstrom, όπου οι ΗΠΑ αποθηκεύουν ορισμένα από τα πυρηνικά τους μέσα.

Στις 2 Φεβρουαρίου, το NBC News ήταν το πρώτο που ανέφερε ότι το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ και ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε σκεφτεί να το καταρρίψει, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να το επιβεβαιώσει δημόσια και να αποκαλύψει ότι παρακολουθούσε το αερόστατο επί μέρες. Μόλις δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξη του μπαλονιού, η Κίνα αύξησε την ταχύτητά του, είπαν αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια να το βγάλει από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το αερόστατο στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας και οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναλύουν τα συντρίμμια που ανασύρθηκαν. Εκείνη την περίοδο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι περίμενε να καταρρίψει το μπαλόνι μέχρι να βρεθεί πάνω από τον ωκεανό για να αποφύγει τυχόν ζημιές ή θύματα στο έδαφος. Το μπαλόνι, το οποίο ήταν σχεδόν τόσο μεγάλο όσο τρία σχολικά λεωφορεία, θα προκαλούσε πολλά συντρίμμια τα οποία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν καθώς έπεφτε στη γη.

«Οι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ είχαν αποφασίσει ότι η κατάρριψη του μπαλονιού ενώ πετούσε πάνω από τη στεριά θα προκαλούσε αδικαιολόγητο κίνδυνο για τους ανθρώπους σε μια ευρεία περιοχή λόγω του μεγέθους και του ύψους του μπαλονιού και του ωφέλιμου φορτίου επιτήρησής του», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε γραπτή δήλωση μετά την κατάρριψη του μπαλονιού. Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να ανακατασκευάσουν το μπαλόνι από τα συντρίμμια που ανακτήθηκαν.