ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική κρίση στη Μεσόγειο: Σήμα κινδύνου στην Καταλονία λόγω ξηρασίας - Ευάλωτη και η Ελλάδα

Κλιματική κρίση στη Μεσόγειο: Σήμα κινδύνου στην Καταλονία λόγω ξηρασίας - Ευάλωτη και η Ελλάδα
UNSPLASH

Η Μεσόγειος εκπέμπει σήμα κινδύνου λόγω της κλιματικής αλλαγής

Μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών αντιμετωπίζει η Καταλονία, με τη Μεσόγειο να εκπέμπει σήμα κινδύνου λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC.

Στην Καταλονία τους τελευταίους μήνες η ξηρασία έχει γίνει ορατή και η στάθμη του νερού έχει πέσει τόσο χαμηλά, σχεδόν κάτω από το 10% της χωρητικότητας της δεξαμενής, με κίνδυνο να μολυνθεί το νερό από τη λάσπη. Στόχος των ισπανικών αρχών είναι να αδειάσουν τον Σάου τόσο από τα ψάρια, όσο και από το νερό του, που μεταφέρεται όσο το δυνατόν ταχύτερα σε άλλον ταμιευτήρα, πριν η ποιότητά του πέσει κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.

«Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το νερό όσο πιο γρήγορα μπορούμε, γιατί η ποιότητα αυτή τη στιγμή τον χειμώνα ήταν καλή [αλλά] την άνοιξη θα γίνει πολύ, πολύ άσχημη, και προσπαθούμε να βγάλουμε όλα τα ψάρια που βρίσκονται εκεί», ανέφερε ο διευθυντής της Καταλανικής Υπηρεσίας Υδάτων (ACA) Σαμουέλ Ρέγες, στο BBC.

Παρόμοιες προκλήσεις φαίνεται να υπάρχουν και στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Καταλονίας. Στα μέσα Μαρτίου, οι ταμιευτήρες στη λεκάνη του Γκουανταλκιβίρ της Ανδαλουσίας είχαν κατά μέσο όρο το 26% της χωρητικότητάς τους, μια μονάδα κάτω από το εσωτερικό της Καταλονίας, και στη νοτιοανατολική λεκάνη Segura ήταν στο 36%. Αυτό έρχεται σε σύγκριση με το 83% της χωρητικότητας σε τμήματα του βορειοδυτικού τμήματος, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Τον Μάρτιο, η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET δήλωσε ότι η χώρα στο σύνολό της «συνεχίζει σε μια κατάσταση μετεωρολογικής ξηρασίας που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο».

Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν προκαλούνται όλες οι ξηρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά λόγω της αυξημένης θερμότητας στην ατμόσφαιρα η οποία αφαιρεί περισσότερη υγρασία από τη γη, επιδεινώνοντας τις περιόδους ξηρασίας. Ο κόσμος έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου από την αρχή της βιομηχανικής εποχής και οι θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν υπάρξουν δραστικές περικοπές στις εκπομπές αερίων.

Σε κίνδυνο και η Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής

Στην Ευρώπη, περιοχές όπως η Καταλονία - η οποία βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα- είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, σύμφωνα με τον Μιγκέλ Μανζανάρες, μετεωρολόγο με έδρα τη Βαρκελώνη που μελετά ακραία καιρικά φαινόμενα στην ήπειρο.

«Η περιοχή της Μεσογείου είναι μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές όσον αφορά την κλιματική αλλαγή», είπε, εντοπίζοντας χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και εκείνες στα Βαλκάνια ως υψηλού κινδύνου.

«Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι μια κλειστή θάλασσα, που δημιουργεί το δικό της ατμοσφαιρικό περιβάλλον», πρόσθεσε ο μετεωρολόγος.