ΚΟΣΜΟΣ

Περιορίζουν τον τουρισμό για να προστατεύσουν τις μικρότερες γάτες στον κόσμο

Περιορίζουν τον τουρισμό για να προστατεύσουν τις μικρότερες γάτες στον κόσμο
Youtube/BBC

Οι αγριόγατες Ιριομότε που ζουν στο ιαπωνικό νησί, απειλούνται με εξαφάνιση σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης και πλέον θα ισχύσουν περιορισμοί στην επίσκεψη τουριστών στην περιοχή για να σωθεί το είδος 

Το νησί Ιριομότε είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Οκινάουα στην Ιαπωνία και πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα νησιά, που όμως πολύ σύντομα φαίνεται πως θα το θαυμάζουμε μόνο από μακριά κι αυτό λόγω του ότι εκεί κατοικούν οι αγριόγατες Ιριομότε, οι μικρότερες γάτες στον κόσμο.

Πιο αναλυτικά, οι αγριόγατες Ιριομότε που ζουν στο ιαπωνικό νησί, απειλούνται με εξαφάνιση σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.

Έτσι, αποφασίστηκε από τις αρχές να περιορίσουν τους τουρίστες σε 1.200 την ημέρα, προκειμένου να προστατέψουν το πανέμορφο ζώο.

Ενδεικτικό της μεγάλης επισκεψιμότητας στο νησί είναι το νούμερο των τουριστών μία χρονιά πριν από την έξαρση της πανδημίας, που ανέρχεται σε 300.000, σε ένα νησί, το οποίο έχει μόλις 2.400 κατοίκους.

Πλέον ο αριθμός αυτός θα μειωθεί στους 33.000 ετησίως με τους νέους περιορισμούς που θα ισχύουν από εδώ και στο εξής.

Το μεγάλο νούμερο επισκεπτών στο παρελθόν έχει οδηγήσει σε λειψυδρία στο νησί αλλά και σε τροχαία ατυχήματα, με θύματα μάλιστα και κάποιες από τις άγριες γάτες, που είναι προστατευόμενο είδος στην Ιαπωνία

Είναι πολύ πιθανό οι περιορισμοί να γίνουν επίσημος νόμος για το νησί, ωστόσο, προς το παρόν οι τοπικοί αξιωματούχοι απλώς ζητούν από τις τουριστικές εταιρείες να συνεργαστούν για τον σοβαρό αυτό σκοπό.

Το νησί Ιριομότε είναι φημισμένο για την άγρια φυσική ομορφιά του. Το κλίμα του είναι αρκετά ζεστό, καθώς βρίσκεται πιο κοντά στην Ταϊβάν, ενώ αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για καταδύσεις, κολύμπι και πεζοπορία.

Η τοπική κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε περαιτέρω περιορισμούς, για τις επισκέψεις σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται γύρω από την Οκινάουα, στα οποί συμπεριλαμβάνονται ο ποταμός Nishida και το όρος Κόμι. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να ισχύσουν τουριστικά ανώτατα όρια, προκρατήσεις, ακόμα και χρονομετρημένη είσοδος στα μνημεία.

Η Ιαπωνία είναι η χώρα που άνοιξε τα σύνορά της αργότερα από άλλες χώρες μετά την πανδημία, καθώς άρχισε να υποδέχεται κάποιους τουρίστες μόλις τον Ιούνιο του 2022, ενώ προχώρησε σε πλήρες άνοιγμα των συνόρων της μόλις των περασμένο Οκτώβριο.