ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει τα πυρηνικά εργοστάσια

Γερμανία: Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει τα πυρηνικά εργοστάσια
AP Photo

Μερικά εικοσιτετράωρα προτού κλείσουν οριστικά τα τελευταία πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια της Γερμανίας που απέμεναν σε λειτουργία, δημοσκόπηση υπέδειξε πως η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας τάσσεται εναντίον της απόφασης αυτής.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag, το 52% του δείγματος θεωρεί λάθος πως τα τρία εναπομείναντα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια θα τεθούν εκτός δικτύου αυτή την εβδομάδα, ενώ το 37% θεωρεί πως πρόκειται για σωστή απόφαση και το 11% δεν εκφέρει άποψη.

Τα γερμανικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια επρόκειτο να τεθούν εκτός λειτουργίας στα τέλη του 2022, δυνάμει απόφασης που είχε λάβει η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Όμως ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και η δραστική μείωση της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που δυσκολεύτηκε να εγγυηθεί πως τα φώτα θα έμεναν αναμμένα, οι επιχειρήσεις θα λειτουργούσαν κανονικά και τα σπίτια θα έμεναν ζεστά τους πιο ψυχρούς μήνες.

Αντιμέτωπος με διαφωνίες στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε να αποφασίσει τα τρία εργοστάσια να συνεχίσουν να λειτουργούν ως το Σάββατο 15η Απριλίου.

Όμως επικριτές της απόφασης τονίζουν πως η Γερμανία γυρίζει την πλάτη σε μια φθηνή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας.

Η έρευνα διενεργήθηκε την 6η Απριλίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 πολιτών.