ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών - Μία 56χρονη γυναίκα το πρώτο θύμα της ασθένειας

Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών στην Κίνα
Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών στην Κίνα
Α.Ρ

Μία 56χρονη γυναίκα έγινε η πρώτη ασθενής που πέθανε από το στέλεχος της γρίπης των πτηνών H3N8 στην Κίνα, όμως έπρεπε να περάσει ένας χρόνος για να αναφέρει το Πεκίνο το κρούσμα.

Μια Κινέζα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε ποτέ από το στέλεχος H3N8 της γρίπης των πτηνών. Η 56χρονη, από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ, αρρώστησε για πρώτη φορά στις 22 Φεβρουαρίου και εισήχθη στο νοσοκομείο με σοβαρή πνευμονία στις 3 Μαρτίου. Πέθανε 13 ημέρες αργότερα, στις 16 Μαρτίου.

Είναι μόνο το τρίτο άτομο που διαγνώστηκε επίσημα με H3N8, το οποίο είναι ένα από τα πιο κοινά στελέχη στα πτηνά, αλλά δεν είναι προσαρμοσμένο να μολύνει ανθρώπους. Δύο νεαρά αγόρια νόσησαν από τον ίδιο ιό τον Απρίλιο και τον Μάιο του περασμένου έτους στην Κίνα σε ασύνδετα κρούσματα, αλλά και τα δύο επέζησαν.

Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε ένα μήνα

Ο ΠΟΥ δεν ενημερώθηκε για την υπόθεση παρά μόνο στις 27 Μαρτίου - έναν μήνα αφότου οι Κινέζοι υγειονομικοί υπάλληλοι έμαθαν για τη μόλυνση. Η Κίνα έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν επικρίσεις επειδή δεν έκανε διαθέσιμες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα.

Την ίδια ώρα οι κατασκευαστές εμβολίων δηλώνουν «έτοιμοι» για μια πανδημία της ανθρώπινης γρίπης των πτηνών καθώς εντείνονται οι φόβοι για διάχυση ζωονοσογόνων. Η Κινέζα ασθενής είχε αρκετές υποκείμενες παθήσεις και ιστορικό έκθεσης σε ζωντανά πτηνά πριν αρρωστήσει, καθώς και προηγούμενη παρουσία άγριων πουλιών γύρω από το σπίτι της.

Φέρεται να κόλλησε τον ιό από μια αγορά όπου πέρασε χρόνο πριν αρρωστήσει, αφού δείγματα που ελήφθησαν από την αγορά βρέθηκαν θετικά στη γρίπη A(H3). Μέχρι στιγμής, καμία στενή επαφή της γυναίκας δεν έχει συμπτώματα μόλυνσης.

Η υπόθεση εντοπίστηκε μέσω του συστήματος παρακολούθησης της σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (SARI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο παρακολουθεί αυτούς τους τύπους λοιμώξεων. Η παραλλαγή H3N8 είναι κοινή σε πτηνά, άλογα και σκύλους και έχει βρεθεί ακόμη και σε φώκιες, αλλά σπάνια έχει βρει το δρόμο της στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών

Όπως και άλλες μορφές γρίπης των πτηνών, οι ανθρώπινες μολύνσεις μπορεί να εμφανιστούν όταν ο ιός εισέλθει στα μάτια, τη μύτη, το στόμα ενός ατόμου ή όταν εισπνευστεί. Αν και έχει υπάρξει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός περιπτώσεων αυτού του στελέχους παγκοσμίως, η ασθένεια πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με άλλες γρίπες των πτηνών στους ανθρώπους.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, ναυτία και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Οι πάσχοντες μπορεί να εμφανίσουν διάρροια, ασθένεια, πόνο στο στομάχι, πόνο στο στήθος και αιμορραγία από τη μύτη και τα ούλα και ροζ μάτια.Μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε σοβαρή αναπνευστική ασθένεια, όπως δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή και πνευμονία. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να υποστούν αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση ή επιληπτικές κρίσεις

Άτομα με στενή ή παρατεταμένη απροστάτευτη επαφή με μολυσμένα πτηνά ή μέρη όπου έχουν μολυνθεί τα άρρωστα πτηνά ή ο βλεννογόνος, το σάλιο ή τα περιττώματά τους ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Ένας άνθρωπος είναι απίθανο να κολλήσει τον ιό τρώγοντας πουλερικά και πτηνά επειδή είναι ευαίσθητος στη θερμότητα και το σωστό μαγείρεμα των πουλερικών σκοτώνει τον ιό.

Ένα μολυσμένο πουλί μπορεί να φαίνεται ληθαργικό, να σταματήσει να τρώει, να έχει πρησμένα μέρη, να βήχει και να φτερνίζεται. Άλλα πουλιά μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά χωρίς συμπτώματα. Τα συμπτώματα στους ανθρώπους είναι υψηλός πυρετός (συχνά πάνω από 100 F), βήχας, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και ένα γενικό αίσθημα κακουχίας.

Ένα κορίτσι από την Καμπότζη, 11 ετών, πέθανε από τη γρίπη των πτηνών H5N1 και έγινε το πρώτο θύμα του 2023. Η εντεκάχρονη Bean Narong πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου αφού κόλλησε τύπου A HN51 στο φτωχό χωριό Rolaing στη νοτιοανατολική επαρχία Prey Veng, καθιστώντας την το πρώτο θύμα της γρίπης των πτηνών το 2023. «Δεδομένου ότι οι ιοί της γρίπης των πτηνών συνεχίζουν να ανιχνεύονται σε πληθυσμούς πουλερικών, αναμένονται περαιτέρω σποραδικά κρούσματα ανθρώπων στο μέλλον» είχε αναφέρει τότε ο ΠΟΥ.

Η συγκάλυψη της Κίνας

Η αργή αναφορά της Κίνας για αυτή τη μόλυνση είναι παράλληλη με την αρχική αντίδραση του έθνους στην πανδημία της Covid-19. Η χώρα έχει κατηγορηθεί για συγκάλυψη πρώιμων κρουσμάτων και δεν έχει συμμορφωθεί με την προσπάθεια να βρεθεί η προέλευση του ιού.

Ο Δρ Στίβεν Σάλτσμπεργκ, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, είπε στην DailyMail.com: «Φυσικά η Κίνα θα πρέπει να αναφέρει άμεσα οποιαδήποτε τέτοια κρούσματα, όπως και κάθε χώρα, αλλά περιστασιακά κρούσματα γρίπης των πτηνών συμβαίνουν κάθε χρόνο στην Κίνα.

Το (πολύ) μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη πρακτική στην Κίνα πώλησης πτηνών και άλλων ζώων για τροφή σε αγορές ζώντων ζώων. Οι επιστήμονες λένε εδώ και χρόνια (δεκαετίες τώρα) ότι η Κίνα πρέπει να κλείσει αυτές τις αγορές, αλλά δεν το κάνουν.

«Ένα καλό ερώτημα λοιπόν είναι αν αυτή η υπόθεση προήλθε από αγορά ζώντων ζώων. Η έκθεση [ΠΟΥ] είναι ασαφής σε αυτό το ζήτημα». Το 2003, η Κίνα κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε λεπτομέρειες σχετικά με την εξάπλωση του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS). Η κινεζική κυβέρνηση επικρίθηκε για την αργότητά της στη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με την επιδημία μετά το κλείσιμο ενός νοσοκομείου του Πεκίνου.

Αυτό το κρούσμα συγκαταλέγεται σε μια σειρά κρουσμάτων ανθρώπινης γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκαν στις αρχές του 2023. Νωρίτερα φέτος, ένας άνδρας από την Καμπότζη και η κόρη του διαγνώστηκαν με H5N1, ένα άλλο στέλεχος της γρίπης των πτηνών. Τα κρούσματά τους προκάλεσαν διεθνή ανησυχία, με πολλούς ειδικούς να φοβούνται ότι ο ιός είχε μεταλλαχθεί για να μολύνει καλύτερα τους ανθρώπους αφού διέλυσε τον πληθυσμό των πτηνών του κόσμου.

Το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου έτους, είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία, επηρεάζοντας περισσότερα από 200 εκατομμύρια οικόσιτα πτηνά παγκοσμίως και αμέτρητα άγρια πτηνά.

Έχει ήδη «περάσει» σε θηλαστικά όπως βιζόν, αλεπούδες, ρακούν και αρκούδες, πυροδοτώντας φόβους ότι μπορεί σύντομα να αποκτήσει ανησυχητικές νέες μεταλλάξεις που θα του επιτρέψουν να προκαλέσει ανθρώπινη πανδημία.