ΚΟΣΜΟΣ

Pang Pha: Ο ελέφαντας που ξεφλουδίζει μπανάνες σαν άνθρωπος

Pang Pha: Ο ελέφαντας που ξεφλουδίζει μπανάνες σαν άνθρωπος
YouTube

Απίστευτο και μοναδικό! Η Pang Pha είναι ένας ελέφαντας που ξεφλουδίζει μπανάνες με την προβοσκίδα σαν να έχει χέρια.

Η προβοσκίδα του ελέφαντα είναι ένα όργανο που μπορεί να κάνει τα πάντα. Να σηκώσει από ένα κούτσουρο μέχρι και ένα τσιπς τορτίγιας χωρίς να το σπάσει.

Ομάδα ερευνητών από το Βερολίνο βρήκε σε έναν ελέφαντα μια ιδιαίτερη συμπεριφορά. Η Pang Pha μπορεί να ξεφλουδίσει μια μπανάνα.

Η πρωταγωνίστρια αυτής της νέας μελέτης, ένας ασιατικός ελέφαντας ονόματι Pang Pha, ήταν μωρό όταν έφτασε στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου το 1987. Όπως πολλοί ελέφαντες του ζωολογικού κήπου, έτσι και εκείνη την ταΐσαν μπανάνες.

Ο Δρ Μπρεχτ και οι συνεργάτες του υποψιάζονται ότι η Πανγκ Φα, η οποία μεγάλωσε στον ζωολογικό κήπο, ανέπτυξε τη μέθοδό της αφού παρακολούθησε τους φροντιστές της να της ξεφλουδίζουν τα φρούτα.

Ο συγκεκριμένος ελέφαντας αν του δώσεις μια κίτρινη μπανάνα με καφέ στίγματα μπορεί να την ξεφλουδίσει. Θα κόψει τη μπανάνα στη μέση με την άκρη του κορμού της και στη συνέχεια θα κουνήσει το φρούτο μέχρι να γλιστρήσει το εσωτερικό. Μετά θα καταβροχθίσει τον πολτό, αφήνοντας πίσω τη φλούδα.

«Είναι αρκετά επιδέξιο», είπε ο Michael Brecht, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και ένας από τους συγγραφείς μιας νέας εργασίας σχετικά με την ικανότητα του Pang Pha να ξεφλουδίζει.

Πώς έγινε η μελέτη

Η συμπεριφορά δεν είναι πρωτοφανής - υπάρχουν ανέκδοτες αναφορές και βίντεο στο διαδίκτυο με άλλους ελέφαντες να ξεφλουδίζουν τα φρούτα τους - και αρκετοί ειδικοί είπαν ότι δεν ήταν πεπεισμένοι ότι η Pang Pha είχε μάθει το «κόλπο» αυτό από τους ανθρώπους.

«Το ξεφλούδισμα της μπανάνας είναι ένα άλλο παράδειγμα του πόσο επιδέξιος είναι ο κορμός του ελέφαντα», είπε ο Joshua Plotnik, συγκριτικός ψυχολόγος στο Hunter College στη Νέα Υόρκη. «Είναι ένα υπέροχο «ενσωματωμένο» εργαλείο που χρησιμοποιεί ο ελέφαντας για διάφορους σκοπούς», υπογράμμισε.

Η μελέτη ξεκίνησε με αργό ρυθμό. Αφού οι φύλακες του ζωολογικού κήπου είπαν στον Δρ Μπρεχτ, ο ​​οποίος μελετά τη συμπεριφορά και τη νευροβιολογία των ελεφάντων, για την Pang Pha. Οι ερευνητές επί εβδομάδες της πήγαιναν μπανάνες αλλά δεν είδαν ποτέ την χαρακτηριστική συμπεριφορά ξεφλούδισμα που είχαν υποσχεθεί οι φύλακές της. «Της φέρναμε πάντα την ωραιότερη μπανάνα που θα μπορούσαμε να βρούμε και δεν την ξεφλούδιζε ποτέ», είπε ο Δρ Μπρεχτ.

Τελικά, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι ξεφλούδιζε μόνο μπανάνες που ήταν στο σωστό επίπεδο ωρίμανσης, προτιμώντας τις κιτρινο-καφέ ιδιαίτερα. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι αυτές οι πολύ ώριμες μπανάνες είναι πιο εύκολο να γλιστρήσουν από τη φλούδα τους, αναφέρει ο ειδικός, αν και υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις. «Το άλλο πράγμα που σκεφτήκαμε είναι ότι η καφέ φλούδα μπορεί να έχει αηδιαστική γεύση», πρόσθεσε ο Δρ Μπρεχτ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπεριφορά της άλλαξε όταν έπρεπε να ανταγωνιστεί άλλους ελέφαντες για μπανάνες. Όταν η Pang Pha έτρωγε σε ομάδα, κατέβασε ολόκληρες μπανάνες όσο πιο γρήγορα μπορούσε - μία κάθε δύο δευτερόλεπτα, υπολόγισαν οι επιστήμονες - εξοικονομώντας μόνο την τελευταία για ξεφλούδισμα.

«Αν έχει χρόνο, προτιμά σαφώς την μπανάνα ξεφλουδισμένη», είπε ο Δρ Μπρεχτ.

Κανένας από τους άλλους ελέφαντες στον ζωολογικό κήπο δεν έχει δει να ξεφλουδίζει τα φρούτα του, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν παρακολουθήσει την Pang Pha να το κάνει επανειλημμένα.

Πηγή: New York Times