ΚΟΣΜΟΣ

Το διαστημόπλοιο JUICE ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι για τον Δία και τους δορυφόρους του

Το διαστημόπλοιο JUICE ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι για τον Δία και τους δορυφόρους του

Με μία ημέρα καθυστέρηση, λόγω των καιρικών συνθηκών, το διαστημόπλοιο JUICE εκτοξεύτηκε επιτυχώς.

Στις 15:15 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής το διαστημόπλοιο JUICE εκτοξεύτηκε επιτυχώς από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Η εκτόξευση ήταν να γίνει χθες, ωστόσο λόγω των έντονων κεραυνών, αναβλήθηκε.

Τοποθετημένο στην κορυφή ευρωπαϊκού πυραύλου Ariane 5, το Juice εκτοξεύτηκε επιτυχώς, ενώ περίπου μισή ώρα αργότερα, το σκάφος απελευθερώθηκε από το ανώτερο στάδιο του πυραύλου και άρχισε ένα ταξίδι οκτώ ετών μέχρι το σύστημα του Δία.

Δείτε live όσα συμβαίνουν στον διαστημικό σταθμό:

Το διαστημόπλοιο JUICE της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) ξεκινάει το ταξίδι του ενώ οι επιστήμονες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2031, οπότε και θα φτάσει στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία, και τους δορυφόρους του.

Σκοπός της φιλόδοξης αυτής αποστολής, είναι η διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες οι δορυφόροι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή, καθώς μέχρι σήμερα υποψιαζόμαστε ότι στο εσωτερικό τους υπάρχει νερό σε υγρή μορφή! Από τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει το JUICE, θα προκύψουν σπουδαία συμπεράσματα, όχι μόνο για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αλλά για ολόκληρο το γνωστό μας σύμπαν, καθώς πλέον, «θα γνωρίζουμε που να κοιτάξουμε» όταν θα αναζητούμε εξωγήινη ζωή!

juice.jpg
Το διαστημόπλοιο JUICE

Το JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) θα πραγματοποιήσει ενδελεχείς μελέτες των δορυφόρων του Δία, του Γανυμήδη, της Ευρώπης και της Καλλιστώ, ενώ αναμένεται να παρέχει κρίσιμη γνώση σχετικά με την ατμόσφαιρα του αέριου γίγαντα, του Δία. Για τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, ο σκοπός είναι ο εντοπισμός των υπόγειων ωκεανών και η μελέτη των ιδιοτήτων τους, καθώς και του μαγνητικού τους πεδίου. Για την Ευρώπη, έμφαση θα δοθεί στα οργανικά στοιχεία που αποτελούν την προϋπόθεση και τη βάση για την ανάπτυξη της ζωής.

Το Newsbomb.gr συνομίλησε με τους επιστήμονες, οι οποίοι μας περιέγραψαν τις λεπτομέρειες της αποστολής, τη σημασία της για την ανθρωπότητα και τις αναζητήσεις μας στο διάστημα, καθώς και την αγωνία τους να πάνε όλα καλά με το πιο δύσκολο μέρος της αποστολής, αυτό της εκτόξευσης, σε λίγες ημέρες από τώρα.

Δείτε τη συνέντευξη των τριών επιστημόνων στο Newsbomb.gr:

Σχετικές ειδήσεις