ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Πολεμικό» το κλίμα στο Παρίσι εν αναμονή της απόφασης για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Γαλλία: «Πολεμικό» το κλίμα στο Παρίσι εν αναμονή της απόφασης για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Glomex

Η απόφαση για το συνταξιοδοτικό αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18:00.

Τεταμένο είναι το κλίμα στη Γαλλία όπου αναμένεται να αποφασιστεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, για την οποία έχει ξεσπάσει κύμα αντιδράσεων, με τον κόσμο να διαδηλώνει καθημερινά τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα στη συνεδρίαση του Συνταγματικού Συμβουλίου θα κριθεί κατά πόσο είναι νόμιμη η μεταρρύθμιση που αφορά το συνταξιοδοτικό και αυξάνει το όριο ηλικίας στα 64 έτη. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18:00.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κριθεί αντισυνταγματική η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του κόσμου.

Οι Γάλλοι αρνούνται να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, ενώ χθες (13/4) διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του γίγαντα πολυτελείας LVMH, την ημέρα που οι μετοχές της εταιρείας -στην οποία ανήκουν μάρκες όπως η Louis Vuitton και η Moet- σημείωσαν άλμα ρεκόρ.

«Αν ο Μακρόν θέλει να βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πρέπει να έρθει εδώ για να τα βρει», δήλωσε ο Φαμπιέν Βιλντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος, στο CNN.

«Επομένως, μία από τις λύσεις για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η καλύτερη αναδιανομή του πλούτου και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φορολογηθούν οι δισεκατομμυριούχοι», συμπλήρωσε.