ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δικηγόρος προσέφυγε κατά του Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τουρκία: Δικηγόρος προσέφυγε κατά του Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Associated Press

Ο γνωστός Τούρκος δικηγόρος Τουργκούτ Καζάν, πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, προσέφυγε στο ΕΔΔΑ για την υποψηφιότητα του Ερντογάν.

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, στην Τουρκία. Ένα από αυτά είναι η ένσταση που κατέθεσε γνωστός δικηγόρος για την υποψηφιότητά τους στις εκλογές.

Ο γνωστός Τούρκος δικηγόρος Τουργκούτ Καζάν, πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, είχε υποβάλει αναφορά στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας με ένσταση για την υποψηφιότητα του Ερντογάν και μετά την απόρριψη της αίτησής του και την έγκριση της υποψηφιότητας, προσέφυγε στο ΕΔΔΑ.

Ο Καζάν είχε ισχυριστεί στην αναφορά του ότι «ο κανόνας περιορισμού του αριθμού των θητειών της προεδρίας που ορίζεται στο τουρκικό Σύνταγμα, είναι δεσμευτικός για όλους τους φορείς, τις θέσεις, τις αρχές και τα άτομα συμπεριλαμβανομένου του YSK».

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτές ερμηνείες όπως ότι η Τουρκία άλλαξε το σύστημα με την τροπολογία του 2017 και ιδρύθηκε ένα μονοπρόσωπο καθεστώς, επομένως οι εκλογές του 2018 ήταν οι πρώτες εκλογές του νέου συστήματος και οι εκλογές του 2023 θα είναι οι δεύτερες», προσέθεσε.

Μάλιστα, ο δικηγόρος έγραψε και στα social media για το θέμα. «Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δέχθηκε μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα του 2017. Τα άρθρα 77 και 101 του Νόμου 298 ήταν πολύ σαφή. Τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν τη σφραγίδα της σχετικής κάλπης δεν μπορούσαν να μετρηθούν ως έγκυρα. Ωστόσο, λήφθηκε υπόψη μια απαράδεκτα πρόχειρη αναφορά εκπροσώπου του κόμματος Δικαιοσύνης και έτσι κατέστη δυνατή η μετάβαση στο μονοπρόσωπο καθεστώς».

Τόνισε, δε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 101/2 του Τ/Συντάγματος, ένα άτομο μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος δύο φορές το πολύ, κάτι που δεν ελήφθη υπόψη από το YSK.