ΚΟΣΜΟΣ

Πεντάγωνο: Στο δικαστήριο ο Εθνοφρουρός για τη διαρροή εγγράφων - Τι αναζήτησε στον υπολογιστή του

Πεντάγωνο: Στο δικαστήριο ο Εθνοφρουρός για τη διαρροή εγγράφων - Τι αναζήτησε στον υπολογιστή του
Instagram

Ο Τεϊσέιρα κατείχε άκρως απόρρητη άδεια από το 2021 και φέρεται ότι άρχισε τις διαρροές των εγγράφων του Πενταγώνου τον Δεκέμβριο.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης εμφανίστηκε ο 21χρονος Τζακ Τεϊσέιρα, ο οποίος κατηγορείται για τη διαρροή «άκρως απόρρητων» εγγράφων του Πενταγώνου. Ο νεαρός συλληφθείς κατηγορήθηκε για μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση απόρρητων εγγράφων και υλικού.

Η ακρόασή του στο δικαστήριο θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 19 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Αμερικανού εισαγγελέα στην περιφέρεια της Μασαχουσέτης. Μέχρι τότε θα παραμείνει κρατούμενος.

Ο Τεϊσέιρα αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες, η μία για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση και μετάδοση πληροφοριών εθνικής άμυνας και η δεύτερη για μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή υλικού. Μάλιστα, κινδυνεύει με φυλάκιση έως 10 ετών για κάθε έγγραφο που διέρρευσε.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο ίδιος ήταν ήσυχος, ενώ όταν τον ενημέρωσαν για τα δικαιώματά του ψιθύρισε «ναι». Όταν τελείωσαν ο πατέρας του φώναξε «Σ’ αγαπώ, Τζακ». Ο 21χρονος απάντησε «κι εγώ μπαμπά», χωρίς να κοιτάξει πίσω του.

Ο Τεϊσέιρα χρησιμοποίησε τον κυβερνητικό υπολογιστή του για να αναζητήσει τη λέξη «διαρροή» σε απόρρητες πληροφορίες

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι μια αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία με την ικανότητα να παρακολουθεί «ορισμένες αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στα απόρρητα δίκτυά της» διαπίστωσε ότι ο Τζακ Τεϊσέιρα αναζήτησε τη λέξη «διαρροή» στον κυβερνητικό υπολογιστή του.

Αυτή η αναζήτηση οδήγησε τους ερευνητές να πιστέψουν ότι ο Τεϊσέιρα αναζητούσε την άποψη των μυστικών υπηρεσιών για το ποιος είχε διαρρεύσει τα απόρρητα έγγραφα στο Διαδίκτυο.

Μάλιστα, θεωρείται ότι εκείνο δημιούργησε το chat στο Discord όπου διέρρευσαν τα έγγραφα.

Ο Τεϊσέιρα κατείχε άκρως απόρρητη άδεια από το 2021 και φέρεται ότι άρχισε τις διαρροές τον Δεκέμβριο

Ο Τζακ Τεϊσέιρα φέρεται ότι άρχισε να δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα στο Διαδίκτυο από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με ένορκη βεβαίωση που υποβλήθηκε από τους ερευνητές.

Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, ο 21χρονος κατείχε άκρως απόρρητη άδεια μέσω του ρόλου του στον τομέα της πληροφορικής στην Εθνική Φρουρά της Αεροπορίας από το 2021. Τουλάχιστον ένα από τα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο ανήκαν σε αυτά που είχε πρόσβαση ο νεαρός λόγω της απασχόλησής του ως φρουρού, λέει η ένορκη κατάθεση.

Επίσης, «διατήρησε πρόσβαση (SCI) σε άλλα εξαιρετικά διαβαθμισμένα προγράμματα», αναφέρει η ένορκη κατάθεση.

Πολλά από τα έγγραφα που διέρρευσαν που συνδέονται με την υπόθεση του Τεϊσέιρα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στον διαδικτυακό, φέρουν την επισήμανση «Απόρρητο», σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.