ΚΟΣΜΟΣ

«Λύγισε» ο Μπάιντεν: Συνάντησε τυχαία τον ιερέα που ευλόγησε το γιο του πριν πεθάνει

O Mπάιντεν «λύγισε» στην Ιρλανδία όταν συνάντησε τον ιερά του νεκρού γιου του
O Mπάιντεν «λύγισε» στην Ιρλανδία όταν συνάντησε τον ιερά του νεκρού γιου του

Ο Τζο Μπάιντεν ξέσπασε σε κλάμματα την τελευταία ημέρα του ταξιδιού του στην Ιρλανδία μετά από μια τυχαία συνάντηση με τον ιερέα που ήταν στο πλευρό του γιου του Μπο, λίγο πριν φύγει από τη ζωή το 2015.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκλαψε την τελευταία ημέρα του ταξιδιού του στην Ιρλανδία μετά από μία απρόσμενη συνάντηση που είχε με τον ιερέα που ήταν παρών στις τελευταίες στιγμές του γιου του. Ο Μπο Μπάιντεν ήταν ήδη ένα ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική όταν πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου το 2015, σε ηλικία 46 ετών.

Ο ιερέας Ρίτσαρντ Γκίμπονς υπεύθυνος της ενορίας του Knock Shrine, είπε ότι ο π. Φρανκ Ο' Γκρέιντι, ο ιερέας που ήταν στο πλευρό του Μπο Μπάιντεν όταν πέθανε- είχε μετακομίσει στο Knock για να εργαστεί εκεί, με αποτέλεσμα να συναντήσει τυχαία τον Αμερικανό πρόεδρο που επισκέφθηκε την Ιρλανδία, τον τόπο των προγόνων του.

O Mπάιντεν με τον υπεύθυνο της ενορίαςΑΡ

«Έτυχε και αυτό ήταν κάπως αυθόρμητο, έτυχε να έχουμε στο ιερό εδώ μαζί μας τον ιερέα που είχε κάνει τις τελευταίες τελετές για τον γιο του στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. Και πρόσθεσε: «Απλώς μοναδικό, και δεν το ήξερα καν αυτό, δεν το ήξερα μέχρι να έρθει ο πρόεδρος. Γέλασε, έκλαψε, μπορούσες να δεις πόσο βαθιά ένιωθε και σήμαινε όλο αυτό για εκείνον.

Ήταν ένα συγκλονιστικό απόγευμα. Δεν θα το ξεχάσω, μπορώ να σας πω ότι ήταν το κάτι άλλο», είπε στο BBC. Ο πρώην ιερέας του στρατού Ο'Γκρέιντι είπε αργότερα στο Sky News: «Δεν ήξερε ότι δούλευα εδώ. Έτσι, όταν… τον είδα, ήταν λίγο συγκινημένος. Η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν όταν ο γιος του ήταν πολύ άρρωστος πριν από οκτώ χρόνια και του επανήλθαν όλες οι μνήμες».

Είπε στο RTE ότι εξεπλάγη που τον κάλεσαν επειδή ήξερε ότι ήταν μια ιδιωτική επίσκεψη και ότι μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων επιτρεπόταν να μπει στο ναό. «Συνάντησα στο παρεκκλήσι τον ίδιο, τον γιο του Χάντερ και την αδερφή του. Είχαμε μια ωραία κουβέντα για περίπου 10 λεπτά. Χάρηκε που με είδε και χάρηκα που τον είδα. Μου έδωσε μια μεγάλη αγκαλιά και ο Χάντερ μου έδωσε μια μεγάλη αγκαλιά. Ήταν σαν μια επανένωση», είπε ο ιερέας.

«Του είπα ότι ήταν άτομο με μεγάλη πίστη και είπε ότι η πίστη τον στήριξε στο παρελθόν, σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή, και εξακολουθεί να τον στηρίζει». Ο θάνατος του γιου του, ο οποίος ήταν γενικός εισαγγελέας του Ντέλαγουερ, επηρέασε βαθειά τον Μπάιντεν, ο οποίος την Πέμπτη (13/4) είπε στο ιρλανδικό κοινοβούλιο ότι δεν είχε σκοπό να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2020 μετά τον θάνατο του γιου του.

«Ξέρετε, δεν είχα προγραμματίσει να θέσω ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2020. Ο γιος μου ο Μπο, ο οποίος μόλις είχε πεθάνει από γλοιοβλάστωμα σταδίου 4 αφού επέστρεψε από το Ιράκ μετά από ένα χρόνο… Ήταν ο γενικός εισαγγελέας του Ντέλαγουερ. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να είναι αυτός εδώ για να εκφωνήσει αυτήν την ομιλία», είπε.

O Mπάιντεν με το γιό του Μπο το 2008ΑΡ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Ιρλανδία, πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στο ιερό, το οποίο είναι ένας σημαντικός τόπος προσκυνήματος για τους καθολικούς, καθώς σηματοδοτεί το σημείο όπου η Μαρία, η μητέρα του Ιησού φέρεται να εμφανίστηκε σε ένα βρεγμένο, σκοτεινό μέρος ένα βράδυ του Αυγούστου του 1879.

Ο Μπάιντεν επισκέφθηκε αργότερα έναν ξενώνα της γειτονιάς της κομητείας Μάγιο, του οποίου είχε επιβλέψει την κατασκευή το 2017. Μια πλάκα στο έδαφος στην είσοδο του ξενώνα είναι αφιερωμένη στον Μπο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος, ένας πιστός Καθολικός, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να κοιτάξει την πλάκα πριν μπει στον ξενώνα για να συναντήσει το προσωπικό.