ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία που απαγορεύει το Τικ Τοκ

Το Τικ Τοκ απαγορεύθηκε στη Μοντάνα
Το Τικ Τοκ απαγορεύθηκε στη Μοντάνα
ΑΡ

Οι νομοθέτες της Μοντάνα ενέκριναν νομοσχέδιο που απαγορεύει τη λειτουργία του TikTok στην πολιτεία. Το μέτρο αναμένεται να υπογραφεί από τον κυβερνήτη

Οι νομοθέτες της Μοντάνα ψήφισαν ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τη λειτουργία της εφαρμογής κοινωνικών μέσων TikTok στην πολιτεία, κίνηση που αναμένεται να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις αλλά και να χρησιμεύσει ως πεδίο δοκιμής για μία «Αμερική χωρίς TikTok» που πολλοί εθνικοί νομοθέτες οραματίστηκαν.

Το μέτρο κατά της δημοφιλούς εφαρμογής περιμένει τώρα την υπογραφή του Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Γκρεγκ Τζιανφόρτε, αλλά αναμένεται να αντιμετωπίσει εμπόδια. Η πολιτειακή βουλή ψήφισε με 54-43 υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, το οποίο υπερβαίνει τις απαγορεύσεις που ισχύουν σε σχεδόν τις μισές πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ που απαγορεύουν το TikTok σε κυβερνητικές συσκευές. Η Mοντάνα ήδη απαγορεύει την εφαρμογή σε κρατικές συσκευές.

Ο εκπρόσωπος του TikTok, Brooke Oberwetter, δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τους χρήστες και τους δημιουργούς του TikTok στη Μοντάνα των οποίων τα προς το ζην και τα δικαιώματα πρώτης τροποποίησης απειλούνται από αυτή την κατάφωρη κυβερνητική υπέρβαση».

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου «παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν κανένα εφικτό σχέδιο για να λειτουργήσουν αυτή την προσπάθεια λογοκρισίας των αμερικανικών φωνών και ότι η συνταγματικότητα του νομοσχεδίου θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια», είπε.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance, βρίσκεται υπό έντονο έλεγχο λόγω ανησυχίας ότι θα μπορούσε να παραδώσει δεδομένα χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση ή να προωθήσει την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση υπέρ του Πεκίνου στην πλατφόρμα. Οι ηγέτες του FBI, της CIA και πολλοί νομοθέτες και των δύο κομμάτων έχουν εκφράσει αυτές τις ανησυχίες, αλλά δεν έχουν παρουσιάσει κανένα στοιχείο ότι συνέβη.

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης επισημαίνουν δύο κινεζικούς νόμους που υποχρεώνουν τις εταιρείες στη χώρα να συνεργάζονται με την κυβέρνηση για το έργο των κρατικών πληροφοριών. Η TikTok είπε ότι οι διακομιστές της που περιέχουν πληροφορίες για χρήστες των ΗΠΑ βρίσκονται στο Τέξας.