ΚΟΣΜΟΣ

Προεκλογικό «σόου» Ερντογάν: Μοιράζει σπίτια και... εκτοξεύει δορυφόρους

O Eρντογάν μοιράζει προεκλογικές υποσχέσεις
O Eρντογάν μοιράζει προεκλογικές υποσχέσεις
ΑΡ

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε στο λαό του...νέο σύνταγμα, μοίρασε νέες αντισεισμικές κατοικίες και εκτόξευσε δορυφόρο στο διάστημα, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαϊου και βλέπει τα ποσοστά του να καταρρέουν

Λιγότερο από ένα μήνα μέχρι τις κρίσιμες για τον Ερντογάν εκλογές της 14ης Μαϊου, ο Τούρκος πρόεδρος μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις, εμφανίζεται ενωτικός και κάνει λόγο για ένα νέο «ενωτικό» σύνταγμα. Μέσα στο κλίμα αυτό, η Άγκυρα εκτόξευσε τον πρώτο εγχώριο δορυφόρο παρατήρησης της Γης υψηλής ανάλυσης IMECE στο διάστημα, σε πανηγυρικό κλίμα, με το «σουλτάνο» να μετατρέπει το γεγονός σε προεκλογική «φιέστα».

Ο δορυφόρος IMECE θα χρησιμεύσει όπως είπε ενώ βρίσκεται σε τροχιά, στους τομείς της άμυνας, της διαχείρισης καταστροφών, του περιβάλλοντος, της γεωργίας και της δασοκομίας . Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε νωρίς το Σάββατο (15/4) από τη διαστημική βάση Vandenberg στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ με τη συνδρομή του κολοσσού SpaceX.

Ο τουρκικής κατασκευής δορυφόρος επρόκειτο να «ταξιδέψει» νωρίς την Παρασκευή, αλλά η εκτόξευση καθυστέρησε λόγω κακοκαιρίας. Ο IMECE είναι ένας δορυφόρος τηλεπισκόπησης που παράχθηκε με τοπικούς πόρους έως και 60% από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Διαστημικών Τεχνολογιών του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TUBITAK).

Έχει τη δυνατότητα λήψης εικόνων από όλο τον κόσμο με ηλεκτρο-οπτική κάμερα υψηλής ανάλυσης. Μιλώντας μετά την εκτόξευση του δορυφόρου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τη συναρμολόγηση, την ενσωμάτωση και τις δοκιμές του IMECE. Με την εκτόξευση του IMECE και την προγραμματισμένη εκτόξευση του Türksat 6A, ο αριθμός των δορυφόρων της Άγκυρας στο διάστημα θα φτάσει τους 10, πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας είπε ότι το IMECE «θα λειτουργεί σε τροχιά ταυτόχρονα με τον ήλιο σε υψόμετρο 680 χιλιομέτρων», παρέχοντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης στην Τουρκία.

«Ας φτιάξουμε νέο σύνταγμα που θα αγκαλιάζει τα όνειρα όλων»

Ο Τούρκος πρόεδρος την ίδια ώρα ζήτησε τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος για τη χώρα που θα «υπερασπίζεται τις ελπίδες και τα όνειρα του κοινού». «Ας φτιάξουμε ένα νέο, πολιτικό, ελευθεριακό σύνταγμα που θα αγκαλιάζει τα όνειρα όλων των ανθρώπων αυτής της χώρας. Αυτό είναι ένα κάλεσμα για όλα τα 85 εκατομμύρια», είπε ο Ερντογάν στην τελετή θεμελίωσης και την παράδοση πάνω από 1.400 σπιτιών και 17 καταστημάτων στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ.

Ο Ερντογάν μίλησε για χιλιάδες δολοφονίες από την τρομοκρατική οργάνωση PKK, λέγοντας ότι η ομάδα δεν εργάζεται για το συμφέρον του κουρδικού λαού, καθώς είναι «δολοφόνοι και τρομοκράτες». «Δεν ενδιαφέρονται για το Ντιγιαρμπακίρ. Εργάζονται για το συμφέρον όποιου τους υποστηρίζει», πρόσθεσε.

Συναντήθηκε επίσης με τους σεισμόπληκτους στο Ντιγιαρμπακίρ κατά τη διάρκεια δείπνου ιφτάρ. Μιλώντας στο δείπνο, ο Ερντογάν σημείωσε ότι μαζί με όλους τους θεσμούς, δήμους, ΜΚΟ και ανθρωπιστικούς φορείς, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες και να επουλώσουν τις πληγές του Ντιγιάρμπακιρ και είπε: «Παραδώσαμε μετασεισμικά σπίτια χθες στη Μαλάτια, και σήμερα στο Ντιγιαρμπακίρ.

Θα χτίσουμε με το θέλημα του Θεού συνολικά 16.500 κατοικίες και 2.360 σπίτια στο Ντιγιαρμπακίρ. Θα σας βοηθήσουμε να ζήσετε στα νέα σας σπίτια χτίζοντας συνολικά 18.860 κατοικίες και σπίτια σε χωριά στο Ντιγιαρμπακίρ. Δεν θα εγκαταλείψουμε την πόλη μας μέχρι να αφαιρέσουμε όλα τα ίχνη της καταστροφής και μέχρι η πόλη μας να επιστρέψει στην κανονική της ζωή».