ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν - Μητροπολίτης Νουβίας: «Κινδυνεύεις να ανοίξεις την πόρτα» - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Σουδάν - Μητροπολίτης Νουβίας: «Κινδυνεύεις να ανοίξεις την πόρτα» - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Μαίνονται οι σκληρές συγκρούσεις στο Σουδάν με τον Μητροπολίτη Νουβίας να κάνει λόγο για μια έκρυθμη κατάσταση - Τα νεότερα για τους εγκλωβισμένους στη Μητρόπολη του Χαρτούμ

Το σκηνικό του τρόμου από το Σουδάν περιέγραψε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ, με 15 άτομα τα οποία είχαν μεταβεί στο κτήριο το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Σάββας, εντός του κτιρίου βρίσκονται άτομα όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της.

Δείτε φωτογραφία μέσα από το κτήριο της Μητρόπολης:

Ενημέρωσε παράλληλα ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.

Ο κ. Σάββας είπε επίσης ότι όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία υγείας των δυο Ελλήνων τραυματιών, ο κ. Σάββας είπε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Όπως αναφέρει ο κ. Σάββας, η κατάσταση έχει ενταθεί και είναι χειρότερη από χτες, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

«Ίσως περάσουμε τους 200 νεκρούς» - Μαρτυρίες Ελλήνων από το Σουδάν

Την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα της Αφρικής όπου εκτυλίσσεται ο αιματηρός εμφύλιος.

Χαρακτηριστικά έιναι όσα δήλωσε στον ANT1, Έλληνας που συνέδραμε στη διακομιδή των δύο τραυματιών: «Χτυπήθηκαν χαμηλά στα παίδια το ένα το τραύμα είναι αρκετά σοβαρό. Με τη βοήθεια των Σουδανών καταφέραμε και τους βάλαμε στο αυτοκίνητο και τους πήγαμε στο νοσοκομείο. Καθόμαστε στο πάτωμα μακριά από παράθυρα για να αποφύγουμε αδέσποτες σφαίρες».

Ο Έλληνας πρόξενος στο Χαρτούμ ανέφερε: «Είμαστε εγγεγραμμένοι 50-60 Έλληνες. Ίσως περάσουμε τους 200 νεκρούς ανάλογα με το πόσες μέρες θα διαρκέσει αυτός ο εμφύλιος».

Έφτασαν τους 56 οι νεκροί στο Σουδάν

Τουλάχιστον 56 άμαχοι και «δεκάδες» στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες ανάμεσα σε μονάδες των ένοπλων δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που συνεχίζονται, ενώ άλλοι περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί οργάνωση γιατρών.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν πως παράθυρα έτριζαν και κτίρια ταρακουνιούνταν από τις εκρήξεις χθες και πυρά και εκρήξεις συνεχίζουν να να ακούγονται σήμερα, σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο αφού ξέσπασαν οι μαχες.

«Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων έφθασε τους 56», ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, ανεξάρτητη οργάνωση, μέρος του δημοκρατικού κινήματος στην αφρικανική χώρα, κάνοντας επίσης λόγο για «δεκάδες θανάτους» μελών των δυνάμεων ασφαλείας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό αυτή τη στιγμή.

Σχετικές ειδήσεις