ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξωδικαστικός συμβιβασμός του Fox με την Dominion, ύψους σχεδόν 800 εκατ. δολαρίων

 Εξωδικαστικός συμβιβασμός του Fox με την Dominion
Εξωδικαστικός συμβιβασμός του Fox με την Dominion
Α.Ρ

Το δίκτυο Fox News έχει διευθετήσει μια αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση από την εταιρεία εκλογικών μηχανών, Dominion, σχετικά με την αναφορά της για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News συμφώνησε να πληρώσει στην εταιρεία ψηφιακών συστημάτων Dominion Voting Systems σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποτραπεί η εκδίκαση της αγωγής που έκανε η εταιρεία με αφορμή τη μετάδοση ψευδών πληροφοριών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σε έναν διακανονισμό της τελευταίας στιγμής πριν από τη δίκη, το δίκτυο συμφώνησε να πληρώσει 787,5 εκατομμύρια δολάρια, περίπου τα μισά από τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητούσε αρχικά η Dominion.

Η Dominion υποστήριξε ότι η επιχείρησή της επλήγη από τη διάδοση ψευδών ισχυρισμών της Fox ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία σημαίνει οτι στελέχη της Fox όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ δεν θα χρειαστεί να καταθέσουν.

Ο δικαστής της υπόθεσης δεν απαιτείται να δώσει την έγκρισή του για τη συμφωνία. Η Fox είπε ότι η διευθέτηση της Τρίτης (18/4) σε μια από τις πιο αναμενόμενες δίκες για συκοφαντική δυσφήμιση στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ αντανακλά τη «δέσμευσή της στα υψηλότερα δημοσιογραφικά πρότυπα»

Το τηλεοπτικό δίκτυο αναγνώρισε «τις αποφάσεις του δικαστηρίου που θεωρούν ότι ορισμένοι ισχυρισμοί σχετικά με τη Dominion είναι ψευδείς», αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Dominion, Τζον Πούλος, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η συμφωνία περιελάμβανε την παραδοχή της Fox ότι «είπε ψέματα, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην εταιρεία μου».

Ο Τζάστιν Νέλσον, δικηγόρος της Dominion, είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο του Ντέλαγουερ, ότι «η αλήθεια έχει σημασία. Τα ψέματα έχουν συνέπειες». «Πριν από πάνω από δύο χρόνια, ένας χείμαρρος ψεμάτων σάρωσε το Dominion και τους εκλογικούς αξιωματούχους σε ολόκληρη την Αμερική σε ένα εναλλακτικό σύμπαν θεωριών συνωμοσίας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στο Dominion και στη χώρα».

Ο κ. Νέλσον πρόσθεσε ότι για «να αντέξει η δημοκρατία», οι Αμερικανοί πρέπει να «μοιράζονται μια δέσμευση για τα γεγονότα». Ο εντυπωσιακός διακανονισμός προέκυψε τη στιγμή που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσαν οι εναρκτήριες δηλώσεις, τερματίζοντας έτσι μια υπόθεση που έφερε σε δύσκολη θέση το Fox News εδώ και μήνες και δημιούργησε την πιθανότητα ο ιδρυτής του δικτύου Ρούπερτ Μέρντοχ και αστέρια όπως ο Tάκερ Κάρλσον και ο Σον Χάνιτι να πρέπει να καταθέσουν δημόσια.

Εκτός από τα 787,5 εκατομμύρια δολάρια που υποσχέθηκαν στο Dominion με έδρα το Κολοράντο, δεν ήταν σαφές ποιες άλλες συνέπειες θα αντιμετωπίσει το Fox. Η Dominion είχε μηνύσει το Fox για 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας ότι το κορυφαίο ειδησεογραφικό μέσο έπληξε τη φήμη της εταιρείας διακινώντας ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας που υποστήριζαν ότι ο εξοπλισμός της άλλαξε τις ψήφους από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Η Dominion προσπάθησε να αποδείξει στη μήνυση ότι η Fox ενήργησε με κακόβουλο τρόπο προβάλλοντας ισχυρισμούς που ήξερε ότι ήταν ψευδείς ή με «απερίσκεπτη αδιαφορία» για την αλήθεια. Παρουσίασε μάλιστα έναν τεράστιο όγκο εσωτερικών email και γραπτών μηνυμάτων στα οποία στελέχη και προσωπικότητες του Fox ανέφεραν ότι γνώριζαν πως οι κατηγορίες ήταν αναληθείς.

«Το Fox ήξερε την αλήθεια», υποστήριξε η Dominion στα δικαστικά έγγραφα. «Ήξερε ότι οι κατηγορίες εναντίον της Dominion ήταν «παράξενες» και «τρελές» και «γελοίες». Ωστόσο, χρησιμοποίησε τη δύναμη και την επιρροή της πλατφόρμας του για να προωθήσει αυτήν την ψευδή ιστορία».