ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: Άρχισε ο νέος γύρος απολύσεων - Η μεγάλη «σφαγή» του Ζάκερμπεργκ

Νέος γύρος απολύσεων στο Facebook
Νέος γύρος απολύσεων στο Facebook
ΑΡ

Facebook: Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα καταργήσει αμέσως 4.000 θέσεις εργασίας ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου περικοπής 10.000 θέσεων εργασίας, εν μέσω ύφεσης στον κλάδο της τεχνολογίας

Ο ιδιοκτήτης του Facebook, Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ άρχισε να ειδοποιεί το προσωπικό που χάνει τις θέσεις εργασίας του στο νέο κύμα περικοπών 10.000 θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα.

Ο «κος Facebook» είχε πει ότι οι απολύσεις είναι το κλειδί για να γίνει η εταιρεία πιο αποτελεσματική. Η Meta, η οποία κατέχει επίσης το Instagram και το WhatsApp, υφίσταται πιέσεις μετά την απότομη πτώση στα διαφημιστικά της έσοδα πέρυσι. Είχε ήδη απολύσει πέρυσι το 13% του προσωπικού της - περίπου 11.000 άτομα.

Μερικοί από τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν από τις τελευταίες αποφάσεις του Meta έγραψαν στα social media λέγοντας ότι αναζητούν νέους ρόλους. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει, τη δημοσιοποίηση ενός παλαιότερο σημειώματος στο οποίο ο Ζάκερμπεργκ περιέγραφε τα σχέδιά του και αποκαλούσε τις δοκιμασίες του περασμένου έτους ως μία μικρή «αφύπνιση».

Είπε ότι οι περικοπές ήταν απαραίτητες για να προσαρμοστεί σε μια νέα «οικονομική πραγματικότητα» και να μπορέσει η εταιρεία να επενδύσει στο μέλλον. Τον Μάρτιο, τα άτομα στην ομάδα στρατολόγησης ήταν τα πρώτα που αποχώρησαν από την εταιρεία.

Οι πιο πρόσφατες ειδοποιήσεις ισχύουν για άτομα που εργάζονται στις ομάδες πληροφορικής της εταιρείας, σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας. Ένας ακόμη γύρος απολύσεων που θα επηρεάσει τις επιχειρηματικές και διοικητικές ομάδες αναμένεται τον επόμενο μήνα. Η εταιρεία είπε ότι ο χρόνος μπορεί να διαφέρει για άτομα εκτός των ΗΠΑ και ορισμένες περικοπές ενδέχεται να μην ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Οι κινήσεις έρχονται καθώς ο κόσμος των επιχειρήσεων προετοιμάζεται για μια ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού αρχίζει να επιβραδύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο κλάδος της τεχνολογίας, όπου το χαμηλό κόστος δανεισμού είχε βοηθήσει να τροφοδοτήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά.

Περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι στον κλάδο έχουν απολυθεί παγκοσμίως από την αρχή του έτους, σύμφωνα με ανακοινώσεις που παρακολουθεί ο ιστότοπος layoffs.fyi, με μεγάλα ονόματα όπως η Amazon και η Google να προχωρούν σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας

Μεταξύ των άλλων ανακοινώσεων αυτή την εβδομάδα, η διαδικτυακή εταιρεία ακινήτων Opendoor είπε ότι θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά περίπου 560 θέσεις εργασίας ή το 22% του εργατικού δυναμικού της.