ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 24.000 ευρώ η αξία του ρολογιού που έκλεψε ο Μέγας Αρχιμανδρίτης

Πάνω από 24.000 ευρώ η αξία του ρολογιού που έκλεψε ο Μέγας Αρχιμανδρίτης

Πάνω από 24.000 ευρώ η αξία του ρολογιού που έκλεψε ο Μέγας Αρχιμανδρίτης

Ανακοινωθέν εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπειτα από τα δημοσιεύματα σχετικά με τη σύλληψη του Μέγα Αρχιμανδρίτη, Αγαθάγγελου Σίσκου, για κλοπή ρολογιού μεγάλης αξίας, στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για συλλεκτικό ρολόι τσέπης του 18ου αιώνα που είχε κατασκευαστεί για λογαριασμό των Ανακτόρων, με την αξία του να φτάνει τις 500.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου τις 24.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Αρχιμανδρίτης από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την υπόθεση, τέθηκε σε αργία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με δημοσιοποιηθείσα υπόθεση, στην οποία φέρεται να ενεπλάκη κληρικός του Οικουμενικού Θρόνου, από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου γίνεται γνωστό ότι με απόφαση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον κληρικό αυτόν επιβλήθηκε, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση, το πνευματικό επιτίμιο της αργίας, εν αναμονή της πλήρους διελευκάνσεως αυτής. Έως τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα προβεί σε καμμία άλλη δήλωση»

Πώς συνελήφθη ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Φαναρίου

Οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν την Δευτέρα 17 Απριλίου, τον Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αγαθάγγελο Σίσκο, για κλοπή ρολογιού τσέπης μεγάλης αξίας, το οποίο είχε κατασκευασθεί για συλλεκτική συλλογή το 1800 για λογαριασμό των Ανακτόρων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνικού Κήρυκα, οδηγήθηκε στη φυλακή από την οποία ωστόσο αποφυλακίσθηκε με παρέμβαση της Αστυνομικής φρουράς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Πηγές εκ των έσω του Φαναρίου είπαν στον Εθνικό Κήρυκα ότι ο Πατριάρχης είναι φοβερά προβληματισμένος και λυπημένος για το συμβάν, διότι διασύρεται το Πατριαρχείο αφού το θέμα έχει λάβει εκτενείς διαστάσεις στον τουρκικό Τύπο και στο διαδίκτυο με προβολή σχετικού βίντεο.

Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος σε δηλώσεις της στα Μέσα Ενημέρωσης μεταξύ άλλων, είπε, πως «είναι κρίμα διότι ο δράστης είναι μέλος της Πατριαρχικής Αυλής κι έπρεπε να σκέπτεται τον θεσμό που εκπροσωπεί και να είναι πιο προσεκτικός».

Επισημαίνεται ότι ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος είναι συν τοις άλλοις και Αρχαιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατάγεται από την Καστοριά και πήγε στο Πατριαρχείο ως λαϊκός και εκεί χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος.

Σχετικές ειδήσεις