ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Παράτησαν σε αναπηρικά καροτσάκια τους δύο Έλληνες τραυματίες - Δραματική έκκληση συγγενή

Σουδάν: Παράτησαν σε αναπηρικά καροτσάκια τους δύο Έλληνες τραυματίες - Δραματική έκκληση συγγενή
AP

Δραματική έκκληση της αδελφής του τραυματία Έλληνα που βρίσκεται στο Σουδάν - Άγνωστο τι θα γίνει με όσους ομογενείς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ.

Δραματική η κατάσταση στο Σουδάν με τους άμαχους του εμφυλίου πολέμου να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να σωθούν και θα φύγουν από τη χώρα.

Δύσκολες οι ώρες και για τους Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στου Σουδάν αλλά και για τους δύο τραυματίες ομογενείς, οι οποίοι έφυγαν χθες από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν.

Η αδερφή του ενός τραυματία κάνει έκκληση για άμεσο απεγκλωβισμό του αδερφού της, μιλώντας στο OPEN.

Ο άνδρας πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πόδι του, καθώς έχει στο σώμα του θραύσματα από την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο σπίτι του.

«Είμαι εξοργισμένη. Προχτές που βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο ήταν παρατημένοι σε αναπηρικά καροτσάκια μόνοι τους οι δύο τραυματίες με τον γιο του ενός και δύο τρεις Φιλιππινέζους που δεν συνοδεύονταν», ανέφερε η γυναίκα.

«Εκκενώθηκε το νοσοκομείο και δεν πήγε κανείς να τους πάρει. Αν δεν ήταν οι δύο καλύτεροί τους φίλοι εκεί αυτή τη στιγμή να πληρώσουν εξωφρενικό ποσό για να πάει ιδιωτικό ασθενοφόρο να τους πάρει αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει προχθές στο νοσοκομείο», δήλωσε αγανακτισμένη και αγωνιώντας για τον αδερφό της.

Σουδάν: Οι μάχες συνεχίζονται, παρά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονταν στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, λίγη ώρα αφότου ο στρατός ανακοίνωσε ότι προχωρά σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός αρχής γενομένης από σήμερα, σύμφωνα με έναν μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ακούγονταν σποραδικά και αεροπορικά πλήγματα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, νωρίτερα διεξάγονταν οδομαχίες στην πρωτεύουσα μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Από τις μάχες έχουν σκοτωθεί 413 άνθρωποι και άλλοι 3.551 τραυματίστηκαν, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το συνδικάτο των γιατρών ανακοίνωσε ότι το 70% των νοσοκομείων στις εμπόλεμες ζώνες έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, καθώς πολλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Τέσσερα νοσοκομεία χτυπήθηκαν σήμερα στο αλ Ομπέιντ, μια πόλη που απέχει 350 χιλιόμετρα νοτίως του Χαρτούμ.

Στο Νταρφούρ, μια από τις φτωχότερες επαρχίες του Σουδάν, «η κατάσταση είναι καταστροφική», είπε ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί ασθενείς που τους νοσηλεύουμε ακόμη και στο πάτωμα, στους διαδρόμους, γιατί απλούστατα δεν έχουμε κρεβάτια», περιέγραψε.