ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στην Αϊτή: Όχλος πυρπόλησε δημόσια μέχρι θανάτου μέλη συμμορίας

Εικόνες φρίκης στην Αϊτή
Εικόνες φρίκης στην Αϊτή
Α.Ρ

Eικόνες φρίκης στην Αϊτή: Ο όχλος έκαψε μέχρι θανάτου μία ομάδα από13 ύποπτα μέλη μίας συμμορίας

Μια ομάδα 13 ύποπτων συμμοριών ξυλοκοπήθηκε και κάηκε μέχρι θανάτου από εξαγριωμένους κατοίκους στην πρωτεύουσα της Αϊτής, ενώ η αστυνομία ερευνούσε το όχημά τους. Οι ύποπτοι φέρεται να ξυλοκοπήθηκαν με λάστιχα εμποτισμένα με βενζίνη προτού πυρποληθούν στο Πορτ-ο-Πρενς τη Δευτέρα (24/4).

Η αστυνομία λέει ότι κατέσχεσε τα όπλα τους λίγο πριν το συμβάν. Δεν εξήγησε πώς τα μέλη του κοινού έπιασαν τους υπόπτους. Η Αϊτή έχει περιέλθει σε καθεστώς ανομίας μετά τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moïse τον Ιούλιο του 2021.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σε έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα ότι το χάος στην πρωτεύουσα έχει φτάσει σε επίπεδα παρόμοια με τις εμπόλεμες χώρες. Οι ένοπλες συμμορίες συνεχίζουν να ανταγωνίζονται για να επεκτείνουν τον εδαφικό τους έλεγχο και οι συγκρούσεις με την αστυνομία και τις αντίπαλες συμμορίες έχουν «γίνει πιο βίαιες και συχνότερες», προκαλώντας πολλούς θανάτους αμάχων, πρόσθεσε.

Η βία ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες οδήγησε στον θάνατο σχεδόν 70 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 18 γυναίκες και δύο παιδιά, μόνο μεταξύ 14 και 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλά σχολεία και κέντρα υγείας αναγκάστηκαν να κλείσουν και η βία έχει επίσης επηρεάσει την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.

«Ο λαός της Αϊτής συνεχίζει να υφίσταται μια από τις χειρότερες κρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ και δεκαετίες και μια μεγάλη ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη», αναφέρει η έκθεση.

Μετά τη δολοφονία του Moïse, το έθνος της Καραϊβικής ηγείται από τον πρωθυπουργό Ariel Henry, ο οποίος δεν κατάφερε να χαλιναγωγήσει τις συμμορίες που ελέγχουν τώρα περίπου το 60% της πρωτεύουσας. Ο Henry και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης για να βοηθήσει την αστυνομία στον αγώνα της ενάντια στις εγκληματικές συμμορίες.

Μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν έχει προσφερθεί να ηγηθεί μιας τέτοιας δύναμης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν τον Καναδά να αναλάβει τον ρόλο, αλλά ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί. Ο Ηenry είπε ότι είναι το κλειδί για την παροχή ασφάλειας, ώστε να μπορούν να διεξαχθούν εκλογές που αναβλήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.