ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Υποψήφια πρωθυπουργός γέννησε δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές

Η υποψήφια πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης γέννησε παραμονές των εκλογών
Η υποψήφια πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης γέννησε παραμονές των εκλογών

Η υποψήφια πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές

Η 36χρονη Παετονγκτάρν Σιναουάτρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, ενισχυμένη από τη δημοτικότητα του επωνύμου της. Η μικρότερη κόρη του πρώην πρωθυπουργού Tακσίν Σιναουάτρα δημοσίευσε σήμερα (1/5) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του μωρού της, που ονομάζεται Prutthasin Sooksawas, με το ψευδώνυμο «Τασίν».

Η Παετονγκτάρν είπε ότι θα μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης σε λίγες μέρες, όταν θα είναι αρκετά δυνατή. Σταμάτησε να ταξιδεύει για λόγους προεκλογικής εκστρατείας πολύ πρόσφατα και συνέχισε να κάνει βιντεοκλήσεις στους υποστηρικτές της στις συγκεντρώσεις του κόμματος Pheu Thai.

Η Παετονγκτάρν, γνωστή ως Ung Ing, κατατάσσεται είτε πρώτη είτε δεύτερη στην επιλογή των ψηφοφόρων για πρωθυπουργό σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενισχυμένη από τη δημοτικότητα του ονόματος Σιναουάτρα, το οποίο διατηρεί μια πιστή βάση υποστήριξης μεταξύ των αγροτικών ψηφοφόρων στα βόρεια και βορειοανατολικά της χώρας.

Τα κόμματα που συνδέονται με την οικογένεια έχουν κερδίσει τις περισσότερες έδρες σε όλες τις εκλογές από το 2001. Ωστόσο, η οικογένεια βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το στρατιωτικό κατεστημένο και έχει επανειλημμένα εκδιωχθεί από την εξουσία. Ο Τακσίν εκδιώχθηκε με πραξικόπημα το 2006, ενώ η αδελφή του πρώην πρωθυπουργός Γίνγκλακ Σιναουάτρα αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2014. Και οι δύο ζουν εξόριστοι για να αποφύγουν νομικές κατηγορίες.

Στα social media τη Δευτέρα, ο Tακσίν έγραψε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω το έβδομο εγγόνι μου… Και τα 7 εγγόνια γεννήθηκαν ενώ ήμουν στο εξωτερικό. Ζητώ την άδεια να επιστρέψω και να μεγαλώσω τα εγγόνια μου, γιατί θα γίνω 74 ετών αυτόν τον Ιούλιο».

Η υποψηφιότητα της κόρης του έχει εντείνει τις εικασίες ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ταϊλάνδη, μια προοπτική που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια. Όλα αυτά τα χρόνια, έχει μιλήσει συχνά για σχέδια επιστροφής και σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Nikkei Asia, είπε ότι είναι διατεθειμένος ακόμη και να πάει φυλακή αν αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Ο Τακσίν καταδικάστηκε ερήμην για υποθέσεις διαφθοράς και θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης 10 ετών εάν επέστρεφε, σύμφωνα με τα ταϊλανδικά μέσα ενημέρωσης. Η Παετονγκτάρν είπε ότι αυτή και το κόμμα Pheu Thai, επικεντρώνονται στις εκλογές, παρά στην επιστροφή του. Έχει απορρίψει στο παρελθόν τις φήμες ότι θα έκανε συμφωνία με ένα αντίπαλο κόμμα που υποστηρίζεται από τον στρατό για να διευκολύνει την επιστροφή του.

Η ίδια είναι μία από τους τρεις υποψήφιους πρωθυπουργούς που επιλέχθηκαν από το κόμμα Pheu Thai, το οποίο φιλοδοξεί να κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, είναι απίθανο να κερδίσει την υποστήριξη των 250 μη εκλεγμένων, διορισμένων από τον στρατό γερουσιαστών της Ταϊλάνδης, οι οποίοι παίζουν ρόλο στην επιλογή πρωθυπουργού.