ΚΟΣΜΟΣ

Καμίλα: Η μισητή ερωμένη που έγινε βασίλισσα - Ο Κάρολος και η «επιχείρηση γοητείας Πάρκερ Μπόουλς»

O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
ΑΡ

Η μάχη της Καμίλα για να κερδίσει τη βασίλισσα Ελισάβετ και το βρετανικό κοινό μέσω της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Πάρκερ Μπόουλς» ήταν ταραχώδης, αλλά στέφθηκε με επιτυχία

Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας ο Κάρολος είχε επιλέξει να προωθήσει πολλές δύσκολες και αφιλεγόμενες υποθέσεις «Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Kαμίλα ήταν η μεγαλύτερη από όλες», λέει ο βασιλικός ιστορικός και συγγραφέας Ρόμπερτ Λέισι. «Η μεταμόρφωσή της έγινε πραγματικά, η κυρίαρχη αφήγηση της ζωής του. Και το να καθίσει στο θρόνο δίπλα στον δικό του στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, χωρίς καμία λαϊκή αμφιθυμία, είναι το αποκορύφωμα της ιστορίας».

Το μακρύ, ταραχώδες ταξίδι της πρωτοεμφανιζόμενης που έγινε η περιφρονημένη βασιλική ερωμένη Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και πλέον η βασίλισσα ήταν δραματικό. Τόσο ισχυρός ήταν ο δεσμός της με τον μελλοντικό βασιλιά, που διέλυσε τους γάμους και των δύο, εξόργισε το κατεστημένο και την καθιέρωσε ως τη γυναίκα που κατέστρεψε το γάμο του Καρόλου. Κατά καιρούς, μέχρι και η ίδια πρέπει να αναρωτήθηκε αν άξιζε τον κόπο.

«Χάπι έντ» σε μία ταραγμένη σχέση για το βασιλιά Κάρολο και την ΚαμίλαΑΡ

«Ήταν φρικτό», παραδέχτηκε η Καμίλα σε μια σπάνια συνέντευξη, με θέμα τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης που την φυλάκισαν στο σπίτι της μετά τον σοκαριστικό θάνατο της Νταϊάνα, της πριγκίπισσας της Ουαλίας. «Δεν θα ήθελα να βάλω τον χειρότερο εχθρό μου μέσα από αυτό». Αν η Νταϊάνα δεν είχε πεθάνει σε εκείνο το τούνελ του Παρισιού στις 31 Αυγούστου του 1997, η αποδοχή της Καμίλα ως μελλοντικής βασίλισσας θα ήταν λιγότερο δύσκολη.

Η αντίδραση για τη συνεργασία της Νταϊάνα με ένα βιβλίο του Άντριου Μόρτον το 1992, η «απάντηση» του Καρόλου με ένα βιβλίο του Τζόναθαν Ντίμπλμπι του 1994 και ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο παραδέχτηκε τη μοιχεία και η περίφημη παραδοχή της Νταϊάνα ότι «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο» στη διαβόητη συνέντευξή της στον Μάρτιν Μπασίρ το 1995, θα, είχε αρχίσει να υποχωρεί.

«Μέχρι τον θάνατό της η Νταϊάνα είχε φτάσει σε μια προσέγγιση με την Καμίλα», λέει ο Λέισι. Συνέχιζε τη ζωή της, ενώ η εκστρατεία του Καρόλου για δεύτερο γάμο είχε ξεκινήσει. Τα πρώτα δοκιμαστικά βήματα περιελάμβαναν ένα πάρτι για τα 50ά γενέθλια της Καμίλα στο Highgrove, με καλεσμένους μεταξύ των οποίων και ο πρώην σύζυγός της.

«Επιχείρηση Πάρκερ Μπόουλς»

Ήταν μια πολύ δημόσια δήλωση των προθέσεών του. Αλλά ο θάνατος της Νταϊάνα εβδομάδες αργότερα κατέστησε αδύνατο για το ζευγάρι να εμφανιστεί μαζί δημόσια. Ο Κάρολος παρέδωσε την ευθύνη για την επαναφορά της «Επιχείρησης Π.Μ», όπως την αποκαλούσαν οι βοηθοί, στον αναπληρωτή ιδιωτικό γραμματέα του, Μαρκ Μπόλαντ. Ο τελευταίος που αναφέρεται στο βιβλίο του Valentine Low Courtiers ως «έξυπνος, γοητευτικός, χειριστικός» και «ένας από τους πιο πολύχρωμους και ενδιαφέροντες παίκτες στο βασιλικό δράμα των τελευταίων 30 ετών», εκτέλεσε το έργο του με δεξιοτεχνία.

Σχεδίασε να φωτογραφηθεί το ζεύγος βγαίνοντας από ένα πάρτι στο ξενοδοχείο Ritz στο Λονδίνο το 1999. Στη βιογραφία της για την Καμίλα η Πένι Τζούνορ είπε: «Πολλοί άνθρωποι στο γραφείο του Πρίγκιπα νόμιζαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να τους δουν μαζί. Όπως λέει ένας από αυτούς: ο ουρανός δεν έπεσε. Και, χάρη στο παιχνίδι του Μπόλαντ, η κοινή γνώμη άρχισε να μεταστρέφεται. Αλλά αυτός ήταν ο Μαρκ – πάντα πίεζε τα πράγματα… ήθελε να πετύχει τον στόχο να τους παντρέψει».

Η Τζούνορ συνέχισε: «Στη συνέχεια, η Καμίλα άρχισε να εμφανίζεται απροειδοποίητα σε δημόσιες εκδηλώσεις, δείπνα και εκδηλώσεις όπου ήταν παρόντα τα ΜΜΕ. «Της ήταν πολύ σκληρό, οι άνθρωποι έδειχναν και ψιθύριζαν, αλλά τα κατάφερε πολύ, πολύ καλά», είπε ένα από τα κοντινά της άτομα. «Αυτό που παρατήρησα νωρίς ήταν η επίδραση που είχε στο δωμάτιο. Θα καθόταν στο τραπέζι, τον άκουγε να συμπεριφέρεται άσχημα, και το μόνο που θα έπρεπε να κάνει ήταν να τον κοιτάξει και η όλη ατμόσφαιρα θα άλλαζε…».

Η πρώτη συνάντηση με τον Ουίλιαμ

Έπειτα, υπήρξε η πρώτη της συνάντηση με τον Ουίλιαμ, λεπτομέρειες της οποίας, όπως αναφέρει ο Δούκας του Σάσεξ στα απομνημονεύματά του, Spare – κατηγορώντας την Καμίλα και έναν ανώνυμο Μπόλαντ – έφτασαν κατά κάποιο τρόπο στον Τύπο. Οι κοντινοί της άνθρωποι αρνήθηκαν την ευθύνη για τη διαρροή.

«Aυτή η κακιά γυναίκα», όπως είχε χαρακτηρίσει κάποτε την Καμίλα η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β', συνάντησε τελικά τη μελλοντική πεθερά της τον Ιούνιο του 2000 σε ένα ιδιωτικό μεσημεριανό πάρτι για τον τέως βασιλιά της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον Κάρολο, στο οποίο παρευρέθηκαν οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι. «Ήταν αρκετά σημαντικό. Αντιπροσώπευε την αποδοχή της πραγματικότητας από τη Βασίλισσα, ενώ δεν ήταν ακριβώς από χαρά. Και από εκείνη τη στιγμή, το γραφείο μητρώου του Ουίνδσορ ήταν απλώς θέμα χρόνου», είπε η Λέισι.

Ο Κάρολος και η Καμίλα παντρεύτηκαν την ίδια μέρα με την εθνική ιπποδρομία κυνηγιού Grand National του 2005 και στο γάμο η βασίλισσα είπε στους καλεσμένους ότι ήταν πολύ χαρούμενη που καλωσόριζε τον γιο της και τη νύφη του στην «πλευρά των νικητών». «Ο γιος μου είναι σπίτι με τη γυναίκα που αγαπά», είπε, με τις αγωνιστικές μεταφορές να θεωρούνται ως ένδειξη μητρικής έγκρισης.

Πίσω στο 1970, όταν η Καμίλα είπε αστειευόμενη στον Κάρολο ότι «η προγιαγιά μου ήταν η ερωμένη του προπροπάππου σου», λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν το μακρύ και περίπλοκο ταξίδι τους ότι θα οδηγούσε σε αυτό το σημείο.

Η Καμίλα η ίδια σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της δεν πίστεψε ποτέ κάτι τέτοιο. «Ποτέ σε ένα εκατομμύριο χρόνια» δεν πίστευε ότι θα γινόταν βασίλισσα, είπε στους Sunday Times η φίλη της, η Μαρκησόια του Λάνσταουν, πριν από τη στέψη. «Δεν υπέθεσε ποτέ τίποτα για το αν θα μπορούσαν να είναι καν μαζί. Δεν ήταν ποτέ κάποιο σχέδιο».

Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με όλα τα στοιχεία που δείχνουν τη συντονισμένη εκστρατεία του Καρόλου. Ο Χάρι πίστευε σίγουρα ότι υπήρχε ένα σχέδιο, που περιγράφει την Καμίλα ως «επικίνδυνη» και «κακιά» που «άφηνε πτώματα στο δρόμο» και που χαιρόταν να θυσιάσει τον ίδιο και τον Ουίλιαμ «στον προσωπικό της βωμό δημοσίων σχέσεων». Η Καμίλα λέγεται ότι αντέδρασε στα σχόλια του Χάρι, ανοίγοντας διάπλατα τα μάτια της με έκπληξη.

Η απόλυτη έγκριση ήρθε από την αείμνηστη βασίλισσα όταν χρησιμοποίησε την πλατινένια ιωβηλαία ομιλία της για να καταστήσει σαφές ότι ήταν «ειλικρινής επιθυμία» της να γίνει η Καμίλα βασιλική σύζυγος, όταν έρθει η ώρα. «Όλοι περίμεναν ότι αυτή η δήλωση θα είχε να κάνει αφορούσε τον πατέρα της και την επέτειο του θανάτου του. Αλλά το χρησιμοποίησε ως υποστήριξη της Καμίλα», είπε ο Λέισι

Η Ελισάβετ συμπάθησε σαφώς τη νύφη της, εντυπωσιάστηκε με τους λόγους που υιοθέτησε – συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών – και τον τρόπο που ξεκίνησε τη δουλειά με λίγη φανφάρα. Επίσης οι δυό τους είχαν κοινή αγάπη για τα άλογα.

«Αυτό που έχουμε εδώ [στην Καμίλα], μετά από όλους τους κόπους, είναι στην πραγματικότητα μια βασίλισσα που μοιάζει πολύ περισσότερο με τη μητέρα του από ό,τι θα περιμέναμε ποτέ», είπε η Λέισι. «Και εικάζει κανείς, αλλά η αείμνηστη Βασίλισσα μπορεί πραγματικά να ανακουφίστηκε όταν βρήκε κάποιον που θα μπορούσε να δώσει στον γιο της την ηρεμία που η ίδια δεν μπορούσε. Γιατί η Καμίλα ήταν φίλη του. Ήταν μέντορας. Σαφώς και παίζει αυτόν τον πολύ σημαντικό ρόλο».

Αναφερόμενος στο σκηνικό κρίσης του Κάρολου κατά τη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής στη Βόρεια Ιρλανδία, λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων, όταν έγραψε τη λάθος ημερομηνία και το στυλό του άρχισε να διαρρέει, ο Λέισι πρόσθεσε: «Αν υπάρχει ένα επεισόδιο που κάνει ξεκάθαρη τη σχέση, αυτό είναι το στιλό που έσταζε μελάνι. Η αμφιθυμία και η δυσκολία που έχει ο Κάρολος με τον ρόλο του και το μόνο άτομο που φαίνεται ικανό να τον ηρεμήσει και να τον βοηθήσει με αυτό, με τρόπο που σίγουρα οι γονείς του δεν το έκαναν ποτέ, είναι η Καμίλα».

Με πληροφορίες απο Guardian