ΚΟΣΜΟΣ

Βελιγράδι: Το παζλ του τρόμου - Ο δράστης είχε λίστα θανάτου, «ένιωθε εξοστρακισμένος»

Θρήνος στο Βελιγράδι
Θρήνος στο Βελιγράδι
ΑΡ

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Σερβία για την ανείπωτη τραγωδιά σε σχολείο του Βελιγραδίου. Ο 13χρονος δολοφόνος Κόστα Κετσμάνοβιτς, ένα «ήσυχο παιδί απο καλή οικογένεια» είχε καταρτίσει λίστα με θύματα, προετοίμασε το μακελειό ένα μήνα πριν και  άνοιξε πυρ γιατί «είχε εξοστρακιστεί από την κοινωνία»

Ο 13χρονος δολοφόνος Kόστα Κετσμάνοβιτς , που σκότωσε οκτώ μαθητές και έναν φύλακα στο δημοτικό σχολείο «Vladislav Ribnikar» στο Βελιγράδι χθες το πρωί (3/5) και τραυμάτισε άλλους έξι μαθητές και μία καθηγήτρια ιστορίας, σχεδίασε το τρομερό έγκλημα ένα μήνα πριν. Επάνω του βρέθηκαν δύο χειρόγραφα σημειώματα, στα οποία είχε καταγράψει ποιον και πώς σχεδίαζε να σκοτώσει στο σχολείο. Οι λεπτομέρειες απο το μακελειό συγκλονίζουν, η χώρα δεν έχει βιώσει ποτέ ανάλογη τραγωδία, ενώ οι αρχές συμπληρώνουν τον παζλ της φρίκης.

Ένα από τα θύματα είναι η κόρη του διάσημου προπονητή βόλεϊ Ντράγκαν Κομπίλισκι, ο οποιος εργάζεται για τον σύλλογο βόλεϊ Zalau στη Ρουμανία και αμέσως μετά τη θλιβερή είδηση, έσπευσε στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής του καριέρας φόρεσε τη φανέλα της Παρτιζάν και στη συνέχεια προπονούσε την Crvena zvezda.

Χθες βράδυ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας, καθώς και μπροστά από το σχολείο, για να αποχαιρετήσουν τα παιδιά, που πέθαναν στα χέρια του συνομήλικού τους. Οι συγκεντρωμένοι αποχαιρέτησαν επίσης τον φρουρό ασφαλείας Ντράγκαν Βλάχοβιτς.

Στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σχολείο υπάρχουν συγκινητικά μηνύματα, το τελευταίο «αντίο» από τα αγόρια και τα κορίτσια που ήρθαν στο σχολείο, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στους γονείς, τα αδέρφια, τις τους παππούδες και τους φίλους τους. «Στη Μπογιάνα μας, σ' ευχαριστώ για κάθε όμορφη στιγμή» ήταν γραμμένο σε ένα χαρτί, στο οποίο οι συμμαθητές της είχαν ζωγραφίσει καρδιές.

«Ήταν εξοστρακισμένος από την κοινωνία»

Ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος του Βελιγραδίου, Βέσελιν Μίλιτς, είπε ότι ο 13χρονος δολοφόνος που έσπειρε τον τρόμο και το θάνατο στο σχολείο του το έκανε «επειδή ήταν εξοστρακισμένος από την κοινωνία». Ο έφηβος μακελάρης σχεδίασε το τρομερό έγκλημα ένα μήνα πριν, ενώ μαζί του βρέθηκαν δύο χειρόγραφα, στα οποία σημείωνε ποιον και πώς σχεδίαζε να σκοτώσει στο σχολείο.

«Δεν μπορέσαμε να μάθουμε το κίνητρο από την αρχή, γιατί πρόκειται για ένα παιδί. Δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε παιδί από το περιβάλλον μας θα μπορούσε να κάνει κάτι τόσο αηδιαστικό και άρρωστο. Αυτό που μάθαμε ήταν ότι τον αγνοούσαν. Αγνοήθηκε και εξοστρακίστηκε από την κοινωνία. Αυτό τον οδήγησε να το κάνει και να κάνει τις σκέψεις του πράξεις» είπε ως καλεσμένος στο RTS.

Ο Μίλιτς είπε ότι όταν το αγόρι κάλεσε την αστυνομία είπε ότι ήταν «ψυχοπαθής που πρέπει να ηρεμήσει». Ο Κετσμάνοβιτς επιβεβαίωσε ότι έφτιαξε μόνος του τις μολότοφ, με σκοπό να χτίσει ένα αμυντικό τείχος γύρω από το σχολείο. Είχε επίσης στα πράγματά του τέσσερις μολότοφ και δύο πιστόλια.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, το έκανε και δεν είχε καμία πρόθεση ή επιθυμία να πυρπολήσει κανένα παιδί, αλλά όπως είπε, να χτίσει αμυντικό τείχος στην είσοδο του σχολείου για να μην έρθει η αστυνομία για να προσφέρει βοήθεια. Ο Μίλιτς επανέλαβε ότι ο δράστης κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία και τους ενημέρωσε για το έγκλημα.

«Είμαι ο Κόστα Κετσμάνοβιτς, πυροβόλησα πολλούς ανθρώπους» είπε στο μοιραίο τηλεφώνημ, λίγο πριν παραδοθεί. Δήλωσε ότι τον έπιασε φόβος, πανικός και άρχισε να έχει ακανόνιστες αναπνοές και ότι του φαινόταν σωστό να καλέσει την αστυνομία και να το καταγγείλει. «Από τότε που μπήκα στο σώμα το 1998, ούτε εγώ ούτε κανένα από το ερευνητικό προσωπικό έχουμε ακούσει ή δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει στη Σερβία και σίγουρα ελπίζω να μην ξανασυμβεί» πρόσθεσε.

«Έχω πάει σε χιλιάδες έρευνες και αυτή είναι μια τραγωδία που δεν έχει προηγούμενο για την κοινωνία μας και το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε», είπε ο Μίλιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστυνομικοί συνέλαβαν επ' αυτοφώρω τον Κόστα Κετσμάνοβιτς, γεννημένο το 2009, προσθέτοντας ότι με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, ο δράστης σχεδίαζε λεπτομερή δολοφονία.

«Έκανε ένα σχέδιο για την είσοδο και την έξοδο από το σχολείο και καθόρισε, όπως ανέφερε, στόχους προτεραιότητας. Το σκίτσο μοιάζει σαν κάτι από βιντεοπαιχνίδι, που δείχνει ότι σχεδίαζε λεπτομερώς πώς να μπει και σε ποιες τάξεις» είπε ο Μίλιτς, προσθέτοντας ότι το αγόρι επέλεξε συνειδητά την 3η Μαΐου ως ημερομηνία εκτέλεσης και την τάξη ιστορίας, επειδή ήταν κοντά στην είσοδο του σχολείου

Επάνω του είχε δύο πιστόλια ιδιοκτησίας του πατέρα του, καθώς και τέσσερις βόμβες μολότοφ και αμέσως μετά την είσοδό του στο σχολείο σκότωσε τον φύλακα και δύο μαθήτριες που έτυχε να βρεθούν εκεί. Μετά από αυτό, πήγε στην αίθουσα της ιστορίας, όπου πυροβόλησε τη δασκάλα και άλλα παιδιά.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να κηρύξει τριήμερο πένθος για το τραγικό συμβάν στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ». Η πλήρης ταυτότητα του αγοριού αποκαλύφθηκε, ενώ συνελήφθησαν οι γονείς του.

Ο υπουργός Παιδείας Branko Ružić έκανε λόγο για μια «θηριώδη πράξη», προσθέτοντας ότι ολόκληρο το σχολείο ήταν υπό παρακολούθηση. Παρών ήταν και ο αστυνομικός του σχολείου, είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, έξι παιδιά και ένας δάσκαλος νοσηλεύτηκαν. «Είμαστε ευγνώμονες στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, στους δασκάλους του σχολείου, καθώς και στην ομάδα ψυχολόγων που προσκλήθηκαν να παράσχουν επαρκή υποστήριξη σε γονείς και μαθητές σε αυτή την τραυματική περίοδο», τόνισε

«Η κυβέρνηση πήρε απόφαση να κηρύξει τριήμερο πένθος και τα μαθήματα στην απογευματινή βάρδια αναστέλλονται. Από αύριο ξεκινούν τα μαθήματα με ενός λεπτού σιγή», πρόσθεσεΗ υπουργός Υγείας Danica Grujicic είπε ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψουν τα παιδιά στη ζωή. Δύο αγόρια που βρίσκονται στο νοσοκομείο Tiršova βρίσκονται εκτός κινδύνου, ενώ το τρίτο κορίτσι είναι σε κρίσιμη κατάσταση επειδή δέχθηκε τραύμα στο κεφάλι.

Τραύματα από όπλα δέχθηκαν και τα παιδιά που βρίσκονται στο Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται και ένα αγόρι με πολλαπλά τραύματα από πυροβολισμούς, μεταξύ των οποίων και του πέμπτου και του έκτου σπονδύλου. «Με 40 χρόνια υπηρεσίας και μετά τη δεκαετία του '90, όταν ζήσαμε πολλά, αυτή είναι ίσως η χειρότερη εμπειρία μου», είπε η εμφανώς συγκλονισμένη υπουργός Υγείας, η οποία εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια σε όλες τις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το B92.net εκτός απο τον πατέρα συνελήφθη και η μητέρα του αγοριού. «Ο πατέρας ισχυρίζεται ότι τα όπλα ήταν κλειδωμένα στο χρηματοκιβώτιο με κωδικό, αλλά προφανώς το παιδί είχε τον κωδικό. Εκτός από τα δύο πιστόλια βρέθηκαν άλλα τρία γεμάτα σφαίρες.

Ανεπίσημα, μαζί με τον πατέρα του, πήγαινε στα πεδία βολής και είχε εξασκηθεί στη σκοποβολή. Σε κάθε περίπτωση, κατά του πατέρα θα ληφθούν τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μπράτισλαβ Γκάσιτς, μιλώντας για τον πατέρα του μαθητή.

Βούτσιτς: «Κάποιος θα πρέπει να λογοδοτήσει»

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στη χθεσινή του ομιλία ότι αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες μέρες στη σύγχρονη ιστορία για τη Σερβία. Η ομιλία ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια ο Βούτσιτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Δυστυχώς, η Σερβία είναι ενωμένη στη θλίψη. Αυτή η θλίψη είναι τόσο μεγάλη που δεν θυμόμαστε τη μεγαλύτερη. Αλλά όταν είμαστε ενωμένοι στη θλίψη, πρέπει να δούμε τις αιτίες, την ευθύνη του καθενός μας και να αναζητήσουμε λύσεις ώστε κάτι τέτοιο, όσο απρόβλεπτο κι αν είναι, να μην ξανασυμβεί ποτέ, αλλά να μειώνεται ο αριθμός των τραγωδιών», είπε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε:

«Δεν βιαζόμουν, κανείς δεν βιάστηκε να κάνει δηλώσεις σήμερα, να δει πού πήγε στραβά το σύστημα και πού είναι η ευθύνη του καθενός μας, γιατί δεν μπορούμε να επιστρέψουμε τα παιδιά στους γονείς τους». Το αγόρι που είναι ύποπτο για το έγκλημα βρίσκεται σε ειδική εγκατάσταση, πρόσθεσε.

«Θα τοποθετηθεί σε ειδικό τμήμα της νευροψυχιατρικής κλινικής. Ο πατέρας του συνελήφθη ως ιδιοκτήτης όπλων που προφανώς διατηρούσε και αποθήκευε παράνομα, παρόλο που είχε όλες τις απαραίτητες άδειες» είπε. Ο Βούτσιτς είπε ότι το έγκλημα συνέβη σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας και ότι πολλές μη επαληθευμένες και ψευδείς πληροφορίες εμφανίστηκαν σήμερα.

Ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι η ασφάλεια στο σχολείο είναι καλή. «Ο άνθρωπος που σκοτώθηκε, ο φύλακας, αντάλλαξε μηνύματα με το αγόρι δολοφόνο. Τον αγαπούσε. Ο άνθρωπος της ασφάλειας ήταν το καλό πνεύμα του σχολείου, προφύλασσε και φρόντιζε τα παιδιά» είπε. Τόνισε ότι το αγόρι είχε ζητήσει να μεταφερθεί σε νέα τάξη όπου είχε τρεις φίλους. Είναι από ευυπόληπτη οικογένεια σημείωσε και ότι ο πατέρας του είναι επίτιμο μέλος σκοπευτηρίου.

Ο Βούτσιτς παρέθεσε τέλος δέκα προτάσεις για να αποτραπούν παρόμοιες τραγωδίες, οπως ειναι μεταξύ άλλων να μπει μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας για δύο χρόνια, εκτός από τα κυνηγητικά όπλα, να γίνει αναθεώρηση όλων των αδειών οπλοφορίας που εκδόθηκαν και να γίνει έλεγχος σχετικά με τον τρόπο φύλαξης των όπλων από όσους έχουν άδεια οπλοφορίας.