ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Καμπανάκι από τον Λευκό Οίκο στους κολοσσούς τεχνολογίας - «Έχετε ηθικό καθήκον»

Τεχνητή νοημοσύνη: Καμπανάκι από τον Λευκό Οίκο στους κολοσσούς τεχνολογίας - «Έχετε ηθικό καθήκον»

ΗΠΑ: Τα αφεντικά των κολοσσών τεχνολογίας κλήθηκαν στον Λευκό Οίκο με θέμα τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). 

Οι ισχυροί άνδρες των κολοσσών τεχνολογίας κλήθηκαν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη (4/5) με αίτημα να προστατεύσουν το κοινό από τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Ο Sundar Pichai της Google, ο Satya Nadella της Microsoft και ο Sam Altmann του OpenAI άκουσαν ότι έχουν «ηθικό» καθήκον να προστατεύσουν την κοινωνία. Ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές ότι ενδέχεται να ρυθμίσει περαιτέρω τον τομέα. Τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, όπως το ChatGPT και το Bard, έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού.

Προσφέρουν στους απλούς χρήστες την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με αυτό που είναι γνωστό ως «γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη», η οποία μπορεί να συνοψίσει πληροφορίες από πολλές πηγές μέσα σε δευτερόλεπτα, να διορθώσει κώδικες υπολογιστή, να γράψει παρουσιάσεις, ακόμη και ποίηση, που ακούγονται εύλογα σαν να ήταν άνθρωποι- δημιουργοί

Η διάδοσή τους έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία, προσφέροντας μια απτή απεικόνιση για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της νέας τεχνολογίας. Τα στελέχη τεχνολογίας που συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη ενημερώθηκαν ότι εναπόκειται στις εταιρείες να «διασφαλίσουν την ασφάλεια του κοινού και των προϊόντων τους» και ότι η κυβέρνηση ήταν ανοιχτή σε νέους κανονισμούς και νομοθεσία που να καλύπτει την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος της OpenAi, της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, είπε στους δημοσιογράφους ότι όσον αφορά τις ρυθμίσεις, τα στελέχη ήταν «παραδόξως στην ίδια σελίδα για το τι πρέπει να συμβεί». Τα chatbots AI «μπορεί σύντομα να γίνουν πιο έξυπνα από εμάς»

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kάμαλα Χάρις δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ιδιωτική ζωή και τα πολιτικά δικαιώματα, αν και έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει τις ζωές.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει «μια ηθική και νομική ευθύνη να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ασφάλεια των προϊόντων του», είπε. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών για την έναρξη επτά νέων ερευνητικών ινστιτούτων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εκκλήσεις για τη δραματική άνοδο της αναδυόμενης τεχνητής νοημοσύνης και το αίτημα να ρυθμιστεί καλύτερα ακούγονται διαρκώς πλέον, τόσο από πολιτικούς όσο και από ηγέτες της τεχνολογίας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον, παραιτήθηκε από τη δουλειά του στη Google, λέγοντας ότι έχει μετανιώσει για το επίτευγμά του.

Είπε στο BBC ότι ορισμένοι από τους κινδύνους των chatbot AI ήταν «αρκετά τρομακτικοί». Τον Μάρτιο, μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Έλον Μασκ και τον ιδρυτή της Apple, Steve Wozniak, ζητούσε να σταματήσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Και την Τετάρτη (3/5) η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC), Lina Khan, εξέθεσε τις απόψεις της σχετικά με το πώς και γιατί η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ρυθμιστεί.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει γρήγορα τις δουλειές των ανθρώπων, καθώς και ανησυχίες ότι τα chatbots όπως το ChatGPT και το Bard μπορεί να είναι ανακριβή και να οδηγήσουν στη διάδοση παραπληροφόρησης.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να παραβιάσει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η τεχνητή νοημοσύνη κλωνοποίησης φωνής θα μπορούσε να επιδεινώσει τις απάτες. Τα βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να διαδώσουν ψεύτικες ειδήσεις.

Ωστόσο, υποστηρικτές όπως ο Μπιλ Γκέιτς αντέδρασαν ενάντια στις εκκλήσεις για «παύση» της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα «λύσει τις προκλήσεις» που έχουμε μπροστά μας. Ο μεγιστάνας υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθούμε στον καλύτερο τρόπο χρήσης των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Και άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος από την υπερβολική ρύθμιση, κάτι που θα έδινε στρατηγικό πλεονέκτημα στις εταιρείες τεχνολογίας στην Κίνα.