ΚΟΣΜΟΣ

Στέψη Καρόλου: «Πυρετός» στο Λονδίνο για το νέο βασιλιά - Προσγειώθηκε ο Πρίγκιπας Χάρι

Στέψη Καρόλου: «Πυρετός» στο Λονδίνο για το νέο βασιλιά - Προσγειώθηκε ο Πρίγκιπας Χάρι

Λιγότερες απο 24 ώρες απομένουν μέχρι την ιστορική στέψη του βασιλιά Καρόλου και όλα είναι έτοιμα για την ιστορική τελετή. Το Λονδίνο έχει πλημμυρίσει με οπαδούς της μοναρχίας, ενώ η βασιλική οικογένεια κάνει τις τελευταίες πρόβες και υποδέχεται πολιτικούς και «γαλαζοαίματους» από όλο τον κόσμο

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ', η βασιλική σύζυγος Καμίλα και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επέστρεψαν σήμερα (5/5) στο Αβαείο του Γουέστμινστερ για περισσότερες πρόβες ενόψει της στέψης σε λιγότερες από 24 ώρες. Ο μονάρχης και η σύζυγός του έγνεψαν στα πλήθη καθώς οδηγήθηκαν στο ναό για περαιτέρω προετοιμασίες, πριν από μια σειρά διπλωματικών καθηκόντων, ανάμεσά τους και ένα γεύμα που θα παραθέσουν για υψηλούς προσκεκλημένους στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο μονάρχης και νέος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, θα συνοδεύεται από μέλη της βασιλικής οικογένειας σε ένα ειδικό γεύμα για τους πρωθυπουργούς και τους γενικούς κυβερνήτες που παραθέτει στο Παλάτι. Θα παραστεί επίσης σε μια συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών της Κοινοπολιτείας και σε μία δεξίωση στον κήπο στο Marlborough House του Λονδίνου σήμερα το απόγευμα.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας φωτογραφήθηκε επίσης στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου που οδηγούσε στο Αβαείο σήμερα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρίγκιπας Χάρι μπορεί να έχει ήδη προσγειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για την 24ωρη επίσκεψή του για τη Στέψη, έχοντας αφήσει πίσω στην Καλιφόρνια τη σύζυγό του Μέγκαν και τα δύο του παιδιά.

Ο δούκας του Σάσεξ σκοπεύει να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αμέσως μετά το τέλος της ιστορικής τελετής αύριο το απόγευμα, ώστε να προλάβει τα τέταρτα γενέθλια του γιου του Άρτσι που είναι την ίδια ημέρα. Σήμερα το πρωί (4/5) ένα ιδιωτικό τζετ από το αεροδρόμιο Van Nuys στην Καλιφόρνια προσγειώθηκε στο Farnborough, το πιο κοντινό αεροδρόμιο στο κάστρο του Ουίνδσορ. Το Van Nuys απέχει μόλις μία ώρα από την έπαυλη του Χάρι και της Μέγκαν στο Μοντεσίτο, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο ίδιος επέβαινε στην πτήση.

Αρχηγοί κρατών και γαλαζοαίματοι απο όλο τον κόσμο

Περίπου 100 αρχηγοί κρατών μεταβαίνουν στο Λονδίνο για τη στέψη το Σάββατο, με εκπροσώπους από 203 χώρες να ετοιμάζονται να δώσουν το παρών. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Ιαπωνίας Aκισίνο και η πριγκίπισσα Κίκο ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν check in στο ξενοδοχείο τους στο Λονδίνο σήμερα το πρωί.

Την παραμονή της στέψης, ο Βασιλιάς και η Βασιλική Οικογένεια θα διοργανώσουν δεξίωση για ξένους βασιλείς και άλλους αξιωματούχους από το εξωτερικό στο Παλάτι απόψε. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οιπρόεδροι της Γερμανίας και της Ιταλίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Σέρτζιο Ματαρέλα και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ θα είναι μεταξύ των προσκεκλημένων στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ, ο οποίος προήδρευσε σε μια καταστολή των πολιτικών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, είναι επίσης στη λίστα καλεσμένων του Βασιλιά, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε «εξωφρενική» από βουλευτές των Τόρις. Ο ενθουσιασμός για τη στέψη κινδυνεύει να επισκιαστεί από τη διαμάχη σχετικά με την εμπλοκή της Κίνας. Το Πεκίνο επιβεβαίωσε χθες ότι έστειλε τον κ. Χαν, που κατηγορείται ότι επέβλεψε μια βίαιη καταστολή των δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, να παραστεί στην εκδήλωση αύριο.

Η Daily Mail αποκάλυψε επίσης σήμερα ότι οι κινεζικές κάμερες παρακολούθησης που έχουν απαγορευτεί από τις υπηρεσίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα «κατασκοπεύουν» τα πλήθη εν όψει της τελετής. Περίπου 38 από τις συσκευές Hikvision έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έως την πλατεία Τραφάλγκαρ, πυροδοτώντας φόβους για την εθνική ασφάλεια.

Το μυστήριο με το μπαλκόνι

'Ωρες πριν απο τη στέψη, δεν είχε λυθεί ακόμη ο γρίφος για μία βασική στιγμή στην τελετή στέψης, την ώρα που ο νέος βασιλιάς δηλαδή θα χαιρετήσει το πλήθος απο το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ. Άγνωστο παρέμενε μέχρι τελευταία στιγμή ποια μέλη της βασιλικής οικογένειας θα βρίσκονταν στο πλευρό του.

Αυτή θα είναι μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες της ημέρας, οπότε τίποτα δεν θα γίνει τυχαία. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ παρουσιάζει αυτή την αβεβαιότητα, για το ποιος θα εμφανιστεί δίπλα στον βασιλιά, ως μία «έκπληξη» για τη μεγάλη ημέρα της στέψης του Καρόλου.

Αυτό μπορεί να γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν τίτλοι όπως «Απαγορεύθηκε στον πρίγκιπα Χάρι να είναι στο μπαλκόνι», σχολιάζει το BBC. Από την άλλη, συμπληρώνει το βρετανικό δίκτυο, το παλάτι ενδεχομένως κρατά ανοιχτές τις επιλογές, προκειμένου να κάνει αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι εμφανίσεις στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ έχουν εξελιχθεί σε σημαντικά στιγμιότυπα, με τα οποία η βασιλική οικογένεια στέλνει μηνύματα. Το απόγευμα του Σαββάτου, όταν η πομπή επιστρέψει από το Αβαείο του Ουέστμινστερ, οι κουρτίνες θα ανοίξουν και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα βγουν στο μπαλκόνι του παλατιού, ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους που θα ζητωκραυγάζει.

Το βέβαιο είναι πως στο πλευρό του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα θα βρεθούν στενά μέλη της οικογένειας, όπως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Έντουαρντ με την σύζυγό του Σόφι και η πριγκίπισσα Άννα.