ΚΟΣΜΟΣ

Πεταλούδα πήρε το όνομά της από τον κακό Σάουρον του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Πεταλούδα πήρε το όνομά της από τον κακό Σάουρον του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Το Μάτι του Σάουρον είναι ένα πολύ γνωστό σύμβολο από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών -  Οι ειδικοί επέλεξαν αυτό το όνομα επειδή οι μαύροι δακτύλιοι στα πορτοκαλί φτερά της πεταλούδας τους θύμιζαν «το μάτι που βλέπει τα πάντα»

Επιστήμονες έδωσαν το όνομα Σάουρον σε πεταλούδες επειδή οι μαύροι δακτύλιοι στα πορτοκαλί φτερά της πεταλούδας τους θύμιζαν το μάτι που βλέπει τα πάντα, όπως περιγράφεται στα βιβλία του JRR Tolkien.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο ελπίζει ότι το ασυνήθιστο όνομα θα τραβήξει την προσοχή στο συγκεκριμένο είδος και θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει περισσότερη έρευνα.

Δύο είδη πεταλούδων

Δύο είδη πεταλούδων προστέθηκαν στην «ομάδα» Σάουρον, όπως ονομάστηκε πρόσφατα.

Το Saurona triangular και το Saurona aurigera είναι τα πρώτα μέλη της ομάδας, αλλά αναμένεται να ενταχθούν πολλά περισσότερα είδη.

Το όνομα επιλέχθηκε από την Dr Blanca Heurtas, επιμελήτρια των πεταλούδων στο μουσείο, η οποία είναι μέλος μιας διεθνούς ομάδας που περιέγραψε τη νέα ομάδα σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Systematic Entomology.

Μια ομάδα 30 επιστημόνων από όλο τον κόσμο έχουν περάσει μια δεκαετία μελετώντας την υποφυλή της πεταλούδας Euptychiina.

Οι ειδικοί ανέλυσαν περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη πεταλούδων και χρησιμοποίησαν τις εξελίξεις στο DNA για να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ τους σε γενετικό επίπεδο, καθώς και από την εμφάνισή τους.

Το Saurona triangula και το Saurona aurigera δεν είναι τα πρώτα έντομα που πήραν το όνομα του Σάουρον. Το «μάτι του κακού» έχει επίσης δοθεί σε σκαθάρι κοπριάς, σε βάτραχο και σε δεινόσαυρο.

Οι επιστημονική ομάδα βρήκε επίσης ένα άλλο γένος πεταλούδων, το οποίο η Dr. Huertas ονόμασε Argenteria, που σημαίνει ορυχείο αργύρου, λόγω των φολίδων αργύρου στα φτερά του.

Διαβάστε επίσης:

Ορλάντο Μπλουμ: Τα «ψίχουλα» που πήρε για την τριλογία του «Lord of The Rings»

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά στα σινεμά

«Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»: Επιστροφή στη Μέση Γη με νέες ταινίες