ΚΟΣΜΟΣ

Γυναίκα αστροναύτης αποκαλύπτει πώς είναι να ζει κανείς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Γυναίκα αστροναύτης αποκαλύπτει πώς είναι να ζει κανείς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η αστροναύτης Kayla Barron από την Ουάσιγκτον ήταν μέλος του πληρώματος Expedition 66 - Η 35χρονη ζούσε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τις 10 Νοεμβρίου 2021 έως τις 6 Μαΐου 2022

Μία αστροναύτης της NASA που πέρασε σχεδόν έξι μήνες στο Διεθνές Διαστημικό Σταθμό (ISS) αποκάλυψε πώς ήταν να ζεις 402.336 χλμ. πάνω από τη Γη σε μηδενική βαρύτητα, αποκαλύπτοντας τα πάντα, από τις συνήθειες του μπάνιου μέχρι την άσκηση.

Η Kayla Barron από το Richland της Ουάσιγκτον ήταν μέλος του πληρώματος Expedition 66 από τις 10 Νοεμβρίου 2021 έως τις 6 Μαΐου 2022 και ως μέρος της αποστολής της ήταν η διεξαγωγή διαφόρων επιστημονικών πειραμάτων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο διάστημα, η 35χρονη μοιράστηκε φωτογραφίες και βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα για το τι συνέβαινε στα παρασκήνια του ISS.

  • Για την τουαλέτα

Όταν ρωτήθηκε από μια περίεργη οκτάχρονη πώς πήγαινε στην τουαλέτα, η Kayla αποκάλυψε: «Έχουμε διαστημικές τουαλέτες με ανεμιστήρες που δημιουργούν αναρρόφηση για να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα μας. Ουρούμε σε ένα λάστιχο με ένα χωνί στο άκρο, και αφοδεύουμε σε μια σακούλα μέσα σε ένα δοχείο. Χρειάζεται λίγη εξοικείωση, αλλά λειτουργεί πολύ καλά!»

  • Για τον ύπνο

Σχετικά με το θέμα του ύπνου, η Kayla εξηγεί ότι καθώς ο ISS περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη κάθε 90 λεπτά, τα πληρώματα βιώνουν 16 ανατολές και ηλιοβασιλέματα κάθε μέρα και «περνούν περίπου τον μισό χρόνο στον ήλιο και τον μισό χρόνο στη σκιά».

  • Για το φαγητό

Οι ώρες των γευμάτων ακολουθούσαν επίσης παρόμοια δομή με τη Γη και τα αποξηραμένα γεύματα που είχε ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι φανταζόταν, σύμφωνα με την ίδια.

  • Για τον ύπνο

Μερικές από τις αγαπημένες της γαστρονομικές δημιουργίες περιελάμβαναν κις λαχανικών, ζυμαρικά με γαρίδες και «ίσως το πιο περιζήτητο... κονσέρβα κοτόπουλου teriyaki της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα», λέει η ίδια.

  • Για τη γυμναστική

Στη σελίδα της στο Instagram, όπου χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο @astro_kayla, η Kayla δημοσίευσε ένα βίντεο για να δείξει πώς γυμναζόταν στο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Η γιατρός από την Κάρπαθο που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη Ελληνίδα αστροναύτης

Απεβίωσε ο Walter Cunningham, αστροναύτης του Apollo 7

Διάστημα: Ο πρώτος παρά-αστροναύτης στον κόσμο είναι Βρετανός