ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κατάσταση επί του πεδίου - Λυσσαλέες μάχες μέσα κι έξω από τη Μπαχμούτ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κατάσταση επί του πεδίου - Λυσσαλέες μάχες μέσα κι έξω από τη Μπαχμούτ

Στην ανατολική ουκρανική πόλη Μπαχμούτ έχουν περιοριστεί εδώ και αρκετό καιρό οι μάχες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

Λυσσαλέα μάχη μέχρις εσχάτων δίνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις αν και έχουν καταλάβει σημαντικά τμήματα της πόλης, φαίνεται ότι θα δυσκολευτούν μέχρι να την καταλάβουν, αν τελικά το καταφέρουν.

Στην περιοχή, δρουν κυρίως οι μισθοφόροι της Βάγκνερ, οι οποίοι έπειτα από την απειλή τους να αποχωρήσουν από το μέτωπο, λόγω έλλειψης πυρομαχικών, τελικώς έλαβαν αυτά που ζήτησαν και συνεχίζουν τις μάχες.

Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις, εντός και εκτός της πόλης, σημειώνουν κάποιες επιτυχίες. Τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται μικρές ουκρανικές αντεπιθέσεις στα περίχωρα και λίγο έξω από την Μπαχμούτ, οι οποίες ήταν επιτυχημένες και σε κάποιες περιπτώσεις ανάγκασαν τους Ρώσους να υποχωρήσουν έως και δύο χιλιόμετρα από τις γραμμές τους.

Μάλιστα, οι Ουκρανοί επέφεραν πλήγματα στην εμβληματική 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων της Ρωσίας, καθώς και στο Τρίτο Σώμα Στρατού.

Πρόκειται για μια κατάσταση με επαναλαμβανόμενες μάχες, περίπου στα ίδια εδάφη και με πολλές εν εξελίξει αντεπιθέσεις, όπως σημειώνουν ειδικοί αναλυτές.

Πιθανή επίσκεψη του Ζελένσκι στο Βατικανό

Την ίσια ώρα, σύμφωνα με πηγές του Βατικανού, στις οποίες αναφέρθηκε και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι πιθανό να συναντηθεί, αύριο Σάββατο, με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό και με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την είδηση, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Ansa προσθέτει ότι «σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για ταξίδι-αστραπή, στα πλαίσια της σειράς επισκέψεων του Ουκρανού προέδρου σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών».