ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Στην κόψη του ξυραφιού η μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές Τουρκία: Στην κόψη του ξυραφιού η μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου
AP Photo

Εκλογές Τουρκία: Συνεχίζεται η διαδικασία της ψηφοφορίας για εκατομμύρια πολίτες της γειτονικής χώρας. Ψήφισαν οι δύο βασικοί διεκδικητές της προεδρίας.

Από το πρωί της Κυριακής (14/5), εκατομμύρια πολίτες σπεύδουν στις κάλπες για τις εκλογές στην Τουρκία. Οι περισσότεροι από τους 64 εκατομμύρια τούρκους ψηφοφόρους, ανάμεσά τους 5,2 εκατομμύρια νέοι που θα ψηφίσουν πρώτη φορά, θα αποφασίσουν για το ποιον θέλουν στη θέση του προέδρου της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το «ντέρμπι» ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να είναι αμφίρροπο και η κατάσταση στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα τεταμένη.

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο, πάντως, ψήφισαν χωρίς προβλήματα λίγο πριν τις 12:00 ώρα Ελλάδας της Κυριακής και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα προς τον λαό της Τουρκίας.

«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας», δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βασικός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ψήφισε στην Άγκυρα.

«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Ενα επικερδές μέλλον» για την χώρα και την δημοκρατία της ευχήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε, στην Κωνσταντινούπολη. Και αυτός, όπως και ο αντίπαλός του, συνοδευόταν από τη σύζυγό του.

«Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17.00 για να δείξουν την δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν χωρίς να διατυπώσει πρόβλεψη για την νίκη του.

Τουρκία: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον βασικό αντίπαλο του προέδρου Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, να έχει -οριακό- προβάδισμα. Πάντως, αν κανένας από τους δύο δεν εξασφαλίσει ποσοστό υψηλότερο του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Οι εκλογές διεξάγονται μόλις τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που προκάλεσε φοβερή καταστροφή στη νοτιοανατολική Τουρκία και στοίχισε τη ζωή σε κάπου 50.000 ανθρώπους. Παρότι πολλοί σεισμοπαθείς εξοργίστηκαν για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι αρχές την καταστροφή, τουλάχιστον αρχικά, δεν είναι μετρήσιμο προς το παρόν το αν ή πόσο η τραγωδία θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

LIVE εικόνα από την Τουρκία

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν στις 17:00. Βάσει της τουρκικής νομοθεσίας, απαγορεύεται αυστηρά η μετάδοση των αποτελεσμάτων πριν από τις 21:00. Αργά το βράδυ πάντως αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.