ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Σουδάν: Διάσημη τραγουδίστρια σκοτώθηκε σε διασταυρούμενα πυρά

Γνωστή τραγουδίστρια σκοτώθηκε στο Σουδάν
Γνωστή τραγουδίστρια σκοτώθηκε στο Σουδάν
Facebook

Μία από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες του Σουδάν, η Σάντεν Γκάρντουντ σκοτώθηκε σε διασταυρούμενα πυρά στην πόλη Ομντουρμάν

Η Σάντεν Γκάρντουντ σκοτώθηκε εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) την Παρασκευή (12/5).

Ο θάνατος της 37χρονης σημειώθηκε μόλις μία ημέρα αφότου τα αντιμαχόμενα μέρη υπέγραψαν συμφωνία για την ανακούφιση του πόνου των πολιτών. Οι μάχες ξέσπασαν στο Σουδάν τον Απρίλιο σε έναν αγώνα εξουσίας εντός της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Η Γκάρντουντ ζούσε στη γειτονιά al-Hashmab, όπου η παρουσία των RSF έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η ανιψιά της, Heraa Hassan Mohammed, επιβεβαίωσε τον θάνατό της στο Facebook και είπε: «Ήταν σαν μητέρα και αγαπημένη μου, απλώς κουβεντιάζαμε, ο Θεός να την αναπαύσει». Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, η καλλιτέχνης είπε ότι προσπαθούσε να κρυφτεί από τους βομβαρδισμούς και ζήτησε από τον γιο της να κλείσει τα παράθυρα.

Ακουγόταν να λέει: «Φύγε από τις πόρτες και τα παράθυρα... στο όνομα του Αλλάχ, θα πεθάνουμε έτοιμοι φορώντας τα ρούχα μας... ». Η Γκάρντουντ έκανε τακτικά ζωντανά βίντεο στο Facebook μιλώντας για τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς στη γειτονιά της και έγραφε έντονα κατά του πολέμου.

Σε μια από τις τελευταίες της αναρτήσεις στο Facebook, είπε: «Είμαστε παγιδευμένοι στα σπίτια μας για 25 ημέρες… πεινάμε και ζούμε σε έναν τεράστιο φόβο, αλλά είμαστε γεμάτοι ηθική και αξίες», αναφερόμενη στις λεηλασίες στο Χαρτούμ, το πρωτεύουσα του Σουδάν.

Η Γκάρντουντ ζούσε κοντά στο κτήριο της εθνικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, το οποίο ήταν πεδίο μάχης από την πρώτη μέρα του πολέμου. Οι RSF φρουρούσαν το κτίριο και δέχονταν συνεχείς βομβαρδισμούς από μαχητικά αεροσκάφη, με επί τόπου συγκρούσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ένας κάτοικος που ζει στην ίδια γειτονιά είπε: «Χθες το βράδυ, οι συγκρούσεις ήταν βίαιες και έντονες, διήρκεσαν για πολλές ώρες με μαχητικά αεροσκάφη να ακούγονται όλη τη νύχτα. Αλλά αυτό που παρατήρησα είναι ότι οι συγκρούσεις ήταν λίγο λιγότερες αμέσως μετά τον τραυματισμό της Σάντεν, και μετά συνεχίσαμε να ακούμε τον ήχο από μακριά».

Η κάτοικος είπε ότι η Γκάρντουντ η οποία είχε ένα 15χρονο γιο, πέθανε αργότερα από τα τραύματά της. Οι μάχες μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των RSF διεξάγονται στο Χαρτούμ εδώ και σχεδόν τέσσερις εβδομάδες. Η σύγκρουση ξέσπασε στα μέσα Απριλίου, όταν οι RSF αρνήθηκαν να ενσωματωθούν στον στρατό του Σουδάν στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης μετάβασης στην πολιτική εξουσία.

Περισσότεροι από 600 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 4.000 τραυματίστηκαν, ενώ το 80% των νοσοκομείων έκλεισε λόγω σοβαρών ελλείψεων σε τρόφιμα, νερό και ηλεκτρισμό.

Η Γκάρντουντ καταγόταν από την πολιτεία South Kordofan, περιοχή εμπόλεμης ζώνης από το 2011, προτού κατοικήσει στο Χαρτούμ με την οικογένειά της. Τραγουδούσε για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της και προώθησε την κουλτούρα της περιθωριοποιημένης κοινότητάς της, al-Bagara, παίζοντας το ρόλο των Hakama - παραδοσιακών ποιητών στο δυτικό Σουδάν που ενθαρρύνουν τους άντρες να πολεμήσουν - για την ειρήνη.

Αρκετά δημόσια πρόσωπα σκοτώθηκαν στο Χαρτούμ τις τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσά τους η πρώτη επαγγελματίας ηθοποιός του Σουδάν, η Asia Abdelmajid, η οποία πέθανε σε διασταυρούμενα πυρά σε ηλικία 80 ετών. Ο πρώην ποδοσφαιριστής Fozi el-Mardi, 72 ετών, σκοτώθηκε επίσης λίγες μόνο ημέρες μετά το θάνατο της κόρης του που σκοτώθηκε σε διασταυρούμενα πυρά στο Oμντουρμαν.

Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, ανακοινώθηκαν συνεχείς εκεχειρίες κατόπιν αιτήματος των περιφερειακών δυνάμεων, αλλά καμία δεν τηρήθηκε.