ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρή επίθεση με πυραύλους και drone στο Κίεβο -Τουλάχιστον τρεις τραυματίες

Eπίθεση στο Κίεβο
Eπίθεση στο Κίεβο
Α.Ρ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο δέχτηκε σφοδρή αεροπορική επίθεση από τη Ρωσία

Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν σε μια συντονισμένη επίθεση με drones και βλήματα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν συστήματα αεράμυνας να καταρρίπτουν πυραύλους πάνω από την πόλη.

Η Ρωσία έχει εντείνει την αεροπορική της εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει μιας αναμενόμενης ουκρανικής επίθεσης στο νότο. Ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής ακούστηκε γύρω στις 02:30 τα ξημερώμωτα (τοπική ώρα) και ήρθη δύο ώρες αργότερα στην όγδοη επίθεση που έπληξε την πρωτεύουσα αυτόν τον μήνα.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλέριι Ζαλούζνι, δήλωσε ότι η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο από το βορρά, το νότο και τα ανατολικά και ότι χρησιμοποιήθηκαν 18 πύραυλοι αέρος, θάλασσας και ξηράς. Πρόσθεσε ότι όλοι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν από την Ουκρανία.

Ο Σέρχιι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας, περιέγραψε το μπαράζ ως τον «μέγιστο αριθμό πυραύλων επίθεσης στο συντομότερο χρονικό διάστημα». «Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, η συντριπτική πλειονότητα των εχθρικών στόχων στον εναέριο χώρο του Κιέβου εντοπίστηκε και καταστράφηκε», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι του Κιέβου προειδοποιήθηκαν να μείνουν μακριά από τα παράθυρα καθώς τα συντρίμμια από αναχαιτισμένους πυραύλους έπεσαν από τον ουρανό. Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι υπολείμματα ρουκετών έπεσαν σε κεντρικές συνοικίες, συμπεριλαμβανομένου του ζωολογικού κήπου της πόλης.

Η περιοχή Solomyansky, η οποία περιλαμβάνει το διεθνές αεροδρόμιο, αναφέρεται ότι έχει πληγεί περισσότερο. Ο Πόπκο είπε ότι έκτοτε κατασβέστηκε μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε μη οικιστική κατοικία στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν σε ευρωπαϊκή περιοδεία, στην οποία του υποσχέθηκαν στρατιωτικός εξοπλισμός πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ και του προέδρου Eμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, χιλιάδες άμαχοι και μαχητές έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, πόλεις και κωμοπόλεις έχουν καταστραφεί στις μάχες και σχεδόν 8,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες στην Ευρώπη, με 2,8 εκατομμύρια από αυτούς να έχουν καταφύγει στη Ρωσία.