ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Καταγγελίες για βιασμούς γυναικών από ενόπλους στο Χαρτούμ

Kαταγγελίες για βιασμούς στο Σουδάν
Kαταγγελίες για βιασμούς στο Σουδάν
Α.Ρ

Σουδάν: Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για βιασμούς αμάχων από ένοπλους άνδρες στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, όπου ξέσπασαν μάχες τον περασμένο μήνα, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι πρόσφυγες λαμβάνουν υποστήριξη από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν τον περασμένο μήνα και οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής επίθεσης που δεν αναφέρονται. Τέσσερις γυναίκες και ένα κορίτσι, τρεις εκ των οποίων πρόσφυγες, υποστηρίζονται από μια ειδική μονάδα που πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της σεξουαλικής βίας στο Χαρτούμ δεν καταγγέλλεται.

«Πιστεύω ότι οι υποθέσεις είναι πολύ περισσότερες από αυτό, αλλά λόγω αυτού που συμβαίνει, δεν μπορούν όλα τα θύματα να έρθουν σε επαφή μαζί μας και να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη», δήλωσε η Suliema Ishaq, διευθύντρια της μονάδας καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών στο Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων στο Σουδάν.

Δύο από τις γυναίκες είπαν ότι βιάστηκαν από μέλη των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Τρεις ακόμη εκτοπισμένες γυναίκες που ζούσαν στην πόλη και διέφυγαν μετά τη σύρραξη, ανέφεραν ότι βιάστηκαν από άγνωστους ένοπλους άνδρες.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 5.000 έχουν τραυματιστεί από τις 15 Απριλίου, όταν ξέσπασαν μάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού, υπό την ηγεσία του Aμπντελ Φατάχ αλ Μπουρχάν και του RSF, με επικεφαλής τον Moχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό (γνωστός ως Χεμεντί).

Οι δύο άνδρες μοιράζονταν την εξουσία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, το οποίο έδιωξε τα πολιτικά μέλη μιας μεταβατικής κυβέρνησης – η ίδια που δημιουργήθηκε μετά την ανατροπή του δικτάτορα Oμαρ αλ Μπασίρ. Μόλις το 16% των νοσοκομείων στο Χαρτούμ λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα, με αξιωματούχους υγείας να αναφέρουν ότι ορισμένα κέντρα καταλαμβάνονται από δυνάμεις των RSF, οι οποίες ελέγχουν σχεδόν το 90% της πρωτεύουσας.

Ο ΟΗΕ λέει ότι οι πόροι έχουν «περιοριστεί σοβαρά» στο Χαρτούμ και στο μεγαλύτερο μέρος του Νταρφούρ. «Υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις προμηθειών, καθώς τα αποθέματα είναι απρόσιτα», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το ταμείο πληθυσμού του ΟΗΕ, UNFPA.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν την Πέμπτη να προστατεύσουν τους αμάχους για να επιτρέψουν την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών, οι σφοδρές μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν σε όλο το Χαρτούμ και στο El Geneina στο Δυτικό Νταρφούρ το Σαββατοκύριακο. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών προγραμματίζονται για αυτήν την εβδομάδα.

Ως διοικητής της πολιτοφυλακής Janjaweed, ο Χεμεντί κατηγορείται ότι προηγουμένως χρησιμοποίησε τους βιασμούς ως πολεμικό όπλο στη σύγκρουση που διήρκεσε δύο δεκαετίες στο Νταρφούρ. Ένοπλες ομάδες έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά βιασμών και καταχρήσεων από τότε που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Σουδάν στο τέλος του 2018 και οι γιατροί στο Χαρτούμ είπαν ότι πίστευαν ότι η RSF είχε διαπράξει περισσότερους από 70 βιασμούς όταν επιτέθηκε σε μια ειρηνική διαδήλωση τον Ιούνιο του 2019 .