ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Καμπάνια μετά μουσικής για τον Ερντογάν - Γκρίνια στην αντιπολίτευση

Εκλογές Τουρκία: Καμπάνια μετά μουσικής για τον Ερντογάν - Γκρίνια στην αντιπολίτευση
REUTERS/Umit Bektas

Εκλογές Τουρκία: Νέα προεκλογική καμπάνια ξεκίνησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στις 28 Μαΐου στον οποίο πηγαίνει με την παράσταση νίκης της 14ης Μαΐου, τη στιγμή που στην αντιπολίτευση έχει ξεσπάσει πόλεμος 

Σε νέα σύντομη προεκλογική περίοδο έχει μπει η Τουρκία, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ένα δυναμικό προεκλογικό σποτ ξεκίνησε την καμπάνια του μετά μουσικής.

«Όταν αυτοί που περπατούν σταματούν, όταν ο φόβος χτυπάει την καρδιά, όταν η καταπίεση περιβάλλει την πόλη, εσείς είστε το φρούριο του καταφυγίου», ακούγεται στο τραγούδι που ντύνει το διαφημιστικό του ΑΚΡ.

Το βίντεο ξεκινάει με εικόνες από την νεαρή ηλικία του Τούρκου προέδρου και μάλιστα με φωτογραφίες από την πρώτη του δουλειά ως ποδοσφαιριστής, σε μία προσπάθεια να δοθεί έμφαση στο πιο ανθρώπινο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αγκαλιάζει ηλικιωμένες γυναίκες και δείχνει αγέρωχος μέσα στο νέο του μαχητικό αεροσκάφος και μπροστά στους υποστηρικτές του. «Τουρκία αιώνια μαζί σου, προσευχές, όνειρα, ελπίδες είναι μαζί σου. Στέκεσαι όρθια, μην λυγίζεις».

Τον πρόεδρο της Τουρκίας υποστηρίζει με ένα τραγούδι και ο Τούρκος καλλιτέχνης Ιμπραίμ Τουρκμελί.

«Δακρύζει για τον λαό του, φωνάζει για τον λαό του… ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρουν οι στίχοι του τραγουδιού, με το βίντεοκλιπ να είναι ντυμένο με εικόνες και πλάνα του Ερντογάν.

«Δεν αλλάζει την πορεία του, πάντα προχωράει προς τον δρόμο του δικαίου, τρέχει με τον έρωτα και δεν κουράζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ζήτησέ το ψηλέ άνθρωπε, ο λαός θα σε ακολουθεί μέχρι και στην άκρη του θανάτου! Εϊ Έρντογάν! εϊ Ερντογάν!».

Τριγμοί στην αντιπολίτευση

Πάντως τα πράγματα στην αντιπολίτευσης όπως περιγράφουν τα τουρκικά κανάλια είναι δύσκολα, ακόμα κι αν ο Κιλιτσντάρογλου χτυπάει το χέρι στο τραπέζι.

«Εδώ είμαι. Και εσείς εδώ είστε. Μα τον Θεό, θα αγωνιστώ μέχρι το τέλος. Εδώ είμαι, εδώ!».

Το τουρκικό CNN έγραψε: «Εδώ η κυρία Ακσενέρ είναι λυπημένη και σαν να λέει: ‘’Εγώ σας τα έλεγα, δεν μπορεί να προχωρήσει η δουλειά μας με τον Κεμάλ. Δείτε που δικαιώθηκα’’».

Μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο για την επικοινωνία τόσο με τους πολίτες όσο και με τα Μέσα πήρε το βράδυ των εκλογών ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το ποσοστό του Ερντογάν, το οποίο παραπέμπει σε πιθανή άνετη νίκη στον δεύτερο γύρο προκαλεί κλυδωνισμούς στην αντιπολίτευση, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ αρνούνται όποια ανάμειξη σε σχέδια ανατροπής του.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε «Αναφορικά με τις εκλογές συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την εκλογική διαδικασία της χώρας».

Εντός των επόμενων ωρών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να δώσει διακαναλική συνέντευξη.

Παρά την ακρίβεια στηρίζουν Ερντογάν

Στον δεύτερο αυτό γύρο των εκλογών, ο Ερντογάν θα φέρει μαζί του την παράσταση νίκης, το 49% που απέσπασε την περασμένη Κυριακή.

Ρυθμιστής βεβαίως είναι ο Ογάν, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κάποιον που συνεργάζεται με τους Κούρδους, δηλαδή τον Κιλιτσντάρογλου.

Οι ψηφοφόροι του, εάν μείνουν ελεύθεροι, το πιθανότερο είναι να ψηφίσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η γκρίνια ανάμεσα στα 6 κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου καλά κρατεί, καθώς η Ακσενέρ υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είναι άλλος υποψήφιος και όχι ο Κιλιτσντάρογλου.

Εντωμεταξύ, το ΑΚΡ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έκαναν ένσταση προς το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για το περιθώριο, για τις κάλπες που θα έμεναν ανοιχτές στο εξωτερικό μόνο για 48 ώρες. Και οι δύο πλευρές ζήτησαν να μείνουν ανοιχτές περισσότερο, έτσι αποφασίστηκε να μείνουν για τέσσερις ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Εξωτερικών: Επιστολή του Έλληνα πρέσβη στη Le Monde για διαγραφή παραπλανητικού χάρτη

Ερντογάν - Εκλογές στην Τουρκία: Η 28η Μαΐου «θα γίνει η αρχή του αιώνα της Τουρκίας»

Politico: Πώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να «γατζωθεί» στην εξουσία